Tusindvis af private vandboringer truet af nitrat

GYLLEGATE – Der er for meget nitrat i drikkevandet i tusindvis af private vandboringer. Med landbrugspakken får landmænd lov at gøde 20 procent mere, og det kan øge nitratproblemerne yderligere, siger kommuner. Måske er der hjælp på vej i form af naturpakken.

Private vandboringer er truet af nitratforurening. Foto: Colourbox

Langt de fleste danskere får drikkevand fra såkaldt almene vandværker. Men cirka 60.000 danske husstande har egen brøndboring, og netop disse boringer er særligt sårbare overfor giftstoffer, der siver ned fra jordoverfladen.

Derfor kan tilladelsen til, at landmænd kan gøde 20 procent mere, nu udgøre en sundhedsrisiko for en del af de danskere, der drikker vand fra private boringer. Med mindre De Konservatives krav til naturpakken reducerer kvælstofforureningen tilstrækkeligt og de rigtige steder, skriver DR Nyheder.

Ejendomme med private vandboringer ligger typisk på landet, hvor der gødes med gylle og kunstgødning. Boringerne er typisk ikke ret dybe og kan derfor være mere nitratforurenede end de dybere boringer fra almene vandværker.

Nitrat i private boringer
En videnskabelig undersøgelse fra GEUS fra 2014 viser, at cirka 17 procent af landets private boringer har mere nitrat i vandet end de tilladte 50 milligram per liter. Yderligere 20 procent af boringerne er følsomme overfor et ekstra gødningstryk, da de har 25-50 milligram nitrat per liter.

I Mariagerfjord kommune er det endnu værre. Her er nitratindholdet i drikkevandet fra over 40 procent af de private boringer over grænseværdien.

-Vi har problemer med nitrat i grundvandet – især i de mange private boringer, hvor boringerne ofte ikke er så dybe som hos almene vandværker, siger miljøchef i Mariagerfjord kommune, Jørgen Ussing til DR´s Undersøgende Databaseredaktion.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: