Tunge maskiner ødelægger jorden

LANDBRUG – Store gyllevogne på op til 55 tons pakker jorden, så planterødderne ikke kan trænge mere end 20-25 centimeter ned. Nogle steder på Sjælland er muldlaget stort set forsvundet, og der er under en procent organisk materiale i jorden.

Mangel på organisk materiale i jorden og landbrugets alt for tunge maskiner ødelægger jorden. Foto: Colourbox

Mangel på organisk materiale i jorden og landbrugets alt for tunge maskiner ødelægger jorden og efterlader den mange steder næsten hård som beton. Hvis vi har ambitioner om at efterlade jorden i god stand til vores efterkommere, så er landbruget på forkert kurs, advarer en dansk forsker.

Mængden af organisk stof især på Sjælland er i tilbagegang, og det efterlader jorden »knoldet« og ofte umulig at bearbejde. Det viser undersøgelser gennem de sidste 10 år.

- Landmændene kan kun arbejde med jorden på ganske få tidspunkter, for enten er jorden stenhård eller også er den så fugtig, at den er helt plastisk og opfører sig som en lerklump, man ælter sammen til juledekorationer, siger seniorforsker Per Scjønning fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet til Ingeniøren.

Ifølge Per Scjønning er muldlaget i tilbagegang, fordi nogle landmænd satser alt for ensidigt på at dyrke korn, i værste fald kombineret med, at halm bliver sendt til afbrænding til energiformål, så marken bliver efterladt klinisk renset for planterester og andet organisk materiale, som regnorme og mikroorganismer lever af.

Tunge maskiner trykker jorden
Ifølge Per Scjønning er landbruget kæmpestore tunge maskiner imidlertid et endnu større problem, fordi mange afgrøder trækker vand og næringsstoffer ud af de små porer i jorden helt ned til to meters dybde. Det kan de ikke i den kompakte beton-jord, som en gyllevogn på 55 tons efterlader sig.

- Den sammenpressede jord har været et problem i årtier, måske længere. Hvor vi forholdsvis hurtigt kan løse problemet med manglende muld, hvis vi vil, så står vi mere magtesløse overfor den pakkede jord, og mange landmænd er ikke bevidst om problemet, fordi det ikke er til at se, siger Per Scjønning til Ingeniøren.

Frie Bønder: Industri-landbruget fungerer ikke
Foreningen Frie Bønder – Levende Land ser det som endnu et bevis for, at det industrielle landbrug er en blindgyde.

- Vores største ønske er, at politikerne snart får øjnene op for, at industrilandbruget ikke fungerer. At vores jord er udpint. At dyrene i industrien lider. At priserne på dårlige fødevarer dumpes, og frem for alt, at »Stor, Større, Størst« ikke er lig med vækst og lutter idyl, lyder det fra Frie Bønder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: