Tre gange så mange økologiske spisesteder

ØKOLOGI – Antallet af spisesteder med Det Økologiske Spisemærke i guld er tredoblet på fire år, viser tal fra Fødevarestyrelsen. Dyrenes Beskyttelse håber, at udviklingen fortsætter.

Mange nye spisesteder serverer økologisk mad. Antallet af spisesteder med guldmærket er tredoblet siden 214. Mange må indtil videre stille sig tilfreds med et sølv- eller bronzemærke, som signalerer, at man er i færd med omstillingen.

Det er blevet lettere at spise med omtanke for dyrevelfærd og miljø, når man for eksempel er i skole, på restaurant eller cafe.

Siden 2014 er spisesteder, der sikrer 90-100 pct. økologi nemlig tredoblet. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen, der lancerede Det Økologiske Spisemærke i 2009, som er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder, og de nye tal vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse.

- Vi er glade for at se, at det ikke er private forbrugere alene, der tænker på økologi og dyrevelfærd, men også flere institutionskøkkener og restauranter bliver økologiske. Det er en del af vores mål, at hele Danmarks fødevareproduktion bliver omlagt til enten friland eller økologi, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

- At der er en stigning i spisesteder, der sikrer 90-100 pct. økologi, betyder, at dyrevelfærd bliver prioriteret, og det er vi glade for, understreger hun i en pressemeddelelse.

Der findes i dag over 387 forskellige spisesteder, der har det såkaldte økologiske spisemærke i guld, som betyder, at spisestedet indkøber 90-100 pct. økologiske føde- og drikkevarer.

Okseburger og veganske retter
At der er kommet flere økologiske spisesteder til, er noget, de mærker hos Biomio Organic Bistro, som er det største 100% certificerede økologiske spisested i Danmark. De serverer for eksempel okseburger og veganske retter som porcheret porre med broccoli.

- Det er blevet lettere for os at få leveret de råvarer, vi bruger, fordi der er kommet flere steder, der efterspørger økologi. Vi kan også mærke, at der er flere kunder der spørger efter økologi og viser større interesse for det, siger Rune Friberg, der er ejer af Biomio Organic Bistro.

Det er vigtigt for ham, at alt, de laver, er 100 % økologisk.

- Gennemsigtighed overfor kunderne, er en af grundende til, at vi er 100% økologiske. De skal være sikre på, at alt er 100% økologisk. Det skal vi for at leve op til mærket. Så er det også vigtigt, fordi vi gerne vil fremme bedre dyrevelfærd, et bedre klima og være bæredygtige, siger han.

Britta Riis tilføjer, at økologi er bedre dyrevelfærd.

- Det er en forudsætning for et godt dyreliv, at dyr får lov til at udleve deres naturlige adfærd. Økologiske grise, kyllinger, høns og køer har blandt andet adgang til udearealer, de har mere plads at udfolde sig på og de skal have adgang til motion. Der er også begrænsning på, hvor lang tid de må transporteres til slagteri. Generelt slipper økologiske dyr for mange af dårligdommene i de industrielle stalde. Fx bliver økologiske grise heller ikke halekuperede, siger Britta Riis.

Størstedelen af de økologiske køkkener er institutioner som børnehaver, skoler og vuggestuer, og der er også en stor andel caféer og restauranter. Spisesteder inkluderer kantiner, restauranter, cafeer, take-away, catering, institutioner, sygehuse og hoteller.

Restauranter med guldmærke
I 2012 var der kun fire restauranter, cafeer og hoteller der serverede 90-100% økologi, mens der i dag findes over 68 restauranter, cafeer og hoteller med guldmærket. Tilbage i 2012, var det næsten udelukkende i Region Hovedstaden, spisestederne lå. Men i dag ligger en stor andel også udenfor hovedstadsområdet.

Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen samarbejder om information og udbredelse af det økologiske spisemærke.

Det er blevet langt lettere at finde frem til en økologisk restaurant.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: