Taghave med træer i London

TAGHAVER – Taghaver er andet og mere end bare et par blomster i urtepotter på tagterrassen. Det står helt klart efter et besøg i Londonforstaden Reading, hvor det internationale udviklings- og uddannelsescenter RISC holder til.

Der dyrkes op mod 180 forskellige planter i taghaven. Heriblandt mange smukke og fremmedartede.

Taghaver er andet og mere end bare et par blomster i urtepotter på tagterrassen. Det står helt klart efter et besøg i London-forstaden Reading, hvor det internationale udviklings- og uddannelsescenter RISC holder til.

På centrets 210 kvadratmeter store, flade tag kan den besøgende opleve en avanceret og særdeles spændende udgave inden for genren. Taghaven i Reading er designet af Paul Barney, som er en førende ekspert i permakultur, og er udført efter alle kunstens regler.

Træer og gangstier
Store, frodige frugttræer med grene, der tynges af flotte, næsten modne æbler og pærer, er blot nogle af de mere iøjnefaldende planter, taghaven kunne byde på, da jeg i sensommeren 2009 besøgte stedet. Komplet med smalle, snoede gangstier, kompostkasser, drypsystemer og fremmedartede planter fra alverdens lande åbenbarer taghaven en idyl og en stemning, der sagtens kan konkurrere med langt større haver nede på jorden.

Taghaven blev anlagt for syv år siden, da det gamle tag alligevel skulle renoveres, og er efterhånden vokset godt til. Konstruktionen er kraftigt dime

Taghaven i London-forstaden Reading er designet af en førende ekspert i ­permakultur og er en sand oase med næsten 200 forskellige planter fra mange lande.

nsioneret, og det er også nødvendigt, for den skal kunne bære både frugttræer, havestole og bord, 30 cm muldjord og de op mod 180 forskellige planter, som haven rummer. Alt i alt vejer det mindst 500 kg per kvadratmeter.

Trods et forholdsvis beskedent muldlag på kun 30 cm kan det alligevel lade sig gøre at have store frugttræer på taget. Men kan det også klare blæsevejr?

Centrets uddannelsesleder, Dave Richards, erkender, at det er med en vis nervøsitet, man modtager stormvarsler. Indtil videre er der dog ikke sket noget, og træerne står udmærket fast.

Taghaven er anlagt med et muldlag på kun 30 cm. Alligevel klarer frugttræerne de hårde efterårsstorme uden at vælte omkuld.

– Selv stærke efterårsstorme har endnu ikke kunnet vippe dem omkuld. På grund af det tynde jordlag vokser træerne sig heller ikke helt så store som normalt, forklarer han.

Haven som klasselokale
Centret er en slags pendant til Mellemfolkeligt Samvirke og arbejder med globale spørgsmål og for en retfærdig og bæredygtig udvikling. Og et af formålene med taghaven er netop at gøre folk bevidste om globale sammenhænge.

Dave Richard anvender taghaven som et klasselokale, når han underviser i globale fødevaresystemer.

– Haven er et udendørs klasselokale, som kan bruges til undervisning i mange forskellige emner. Vi har tit skoleklasser heroppe, fortæller Dave Richards.

Undervisningen handler ikke kun om grønsagsdyrkning, men også for eksempel om klimaforandringer og deres konsekvens for den fremtidige plantedyrkning.

– Børnene læser om de globale fødevare­systemer og konsekvenserne af global fødevare­handel, fortæller Dave Richards, mens han viser rundt i haven.

– Hvorfra kommer den frugt og de grønsager, vi spiser, og hvad betyder det for de eksporterende lande, at vi i Storbritannien ikke er selvforsynende med fødevarer, men importerer store mængder salat, tomater og andre vandkrævende afgrøder fra lande, der ikke har ret meget vand?

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: