Thise-formand: Vi kommer stærkt igen

- Det er da træls, hvis andelshaverne bliver presset af banken til at opgive både økologi og Thise Mejeri. Men selv om vi i øjeblikket ligger 20 øre pr. liter mælk under Arlas ácontobetaling, er jeg overbevist om, at vi kommer stærkt igen.

Thise Mejeris bestyrelse med Niels Erik Nilsson i midten.

Sådan siger Niels Erik Nilsson, der er formand for Thise Mejeri. Han driver et økologisk kvægbrug syd for Herning og er en af de i alt 82 andelshavere, der leverer økologisk mælk til mejeriet på Salling.

Banken: Opgiv Thise og økologi

Forleden kom det frem, at en af de 82 andelshaverne havde fået besked på at opgive økologien, lægge tilbage til konventionel drift og i stedet begynde at levere mælk til Arla Foods, som betaler bedre.

Forskellen er ganske vist kun tyve øre pr. liter mælk. Og det lyder måske ikke af meget, hvis man køber tre liter mælk på tilbud. Men for den pågældende landmand, der leverer 2,5 millioner liter mælk,  svarer det til en halv million kroner årligt.

Tog for meget mælk ind i 2008

Niels Erik Nilsson erkender, at prisforskellen er alt for stor. Når mejeriet ikke kan betale mere, skyldes det efterdønninger fra finanskrisen, som barberede tocifrede årlige vækstrater ned til næsten ingenting.

- Kort fortalt skyldes problemerne, at vi tog for mange nye andelshavere og for meget  mælk ind i 2008. Indtil da havde vi år efter år oplevet årlige vækstrater på 20-40 procent, men da finanskrisen satte ind, stilnede væksten af med det resultat, at vi nu har et overskud, som vi må afsætte til mere beskedne priser.

Slå koldt vand i blodet

Hvad vil du sige til andre andelshavere, som måske også er urolige for deres økonomiske fremtid?

- Jeg vil opfordre dem til at slå koldt vand i blodet.  Vi skal produktudvikle, effektivisere produktionen og sælge mere på eksportmarkedet. Og det går faktisk ikke så dårligt. Vi er i fuld gang. Det kræver et langt sejt træk. Men som jeg ser det, er mulighederne større end udfordringerne, lyder vurderingen fra Thise Mejeris formand.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: