Testfamilier har sparet en kvartalsafregning

Tre medlemmer af Familien Bjerg fra Silkeborg deltog i EnergiMidts afslutningsarrangement. Familien har reduceret sit elforbrug med 22 procent gennem det seneste år.

ENERGI – 13 testfamilier har på et år i gennemsnit skåret 22 procent af deres energiforbrug. Små ændringer har gjort stor forskel for familierne. En enkelt har høstet en besparelse på ikke mindre end 47 procent.

Vi ved alle sammen godt, at de røde standby-pærer på vores elektronik, tørretumbleren der kører i døgndrift og lyset, der er tændt i hele huset ikke ligefrem gavner, når elregningen dukker op fire gange om året.

Men hvor meget man reelt kan spare ved at ændre lidt på sine vaner, vil nok alligevel komme bag på de fleste.

Gennem et år har 13 familier deltaget i EnergiMidts spareprojekt, der skulle vise, hvordan man ved hjælp af spareråd og små justeringer i hverdagen kan skære 10 procent af sit elforbrug. Årets resultat viser en gennemsnitlig besparelse på 22 procent for familierne.

Overraskende og imponerende
- Familierne har vist, hvor lidt der rent faktisk skal til for at gøre en stor forskel. De har både overrasket og imponeret. Alle familierne har reduceret deres elforbrug i forsøget, og kun tre familier ligger under de 10 procent, mens flere ligger på den gode side af 20 procent, og den absolutte højdespringer har skåret hele 47 procent af familiens energiforbrug, fortæller Anne Brandborg, kommunikationsmedarbejder hos EnergiMidt.

Familien Lang fra Tørring, der tæller to voksne og fire børn i alderen seks til 19 år, har næsten halveret sit elforbrug ved at være med i projektet. Familien gik ind i spareprojektet med et årligt elforbrug i den høje ende, så der var god plads til forbedring. En anden familie, der har opnået flotte resultater er familien Bjerg fra Silkeborg, som har ramt gennemsnittet på de 22 procent.

- Familierne har virkelig overrasket både sig selv og os. De fortæller alle, at de nye vaner er blevet dagligdag for dem gennem det seneste år, og de synes, det har været overraskende nemt at deltage. De største ændringer har været at bruge tørretumleren og ovnen væsentlig mindre, købe LED-pærer og huske at slukke lyset efter sig, siger Anne Brandborg.

Nye vaner er kommet for at blive
Familierne fik lejlighed til at hilse på hinanden i forbindelse med et afslutningsarrangement hos EnergiMidt, hvor der blev udvekslet erfaringer og gode råd. Selv om de 13 familier gik ind i projektet med vidt forskellige udgangspunkter – både i forhold til deres elforbrug før projektet, antallet af personer i deres husstand, boligtype og besparelsesmuligheder – har de alle været glade for at være med.

- Vi har primært kommunikeret med familierne via Facebook og mail, så det var interessant at møde dem i virkeligheden. Projektet har virkelig ændret deres måde at bruge strøm på. Vanerne er kommet ind under huden, og for mange af familierne er de også blev videreført til vand- og varmeforbruget. De siger alle sammen, at de vil holde fast i vanerne, så nu bliver det spændende at snakke med dem igen, når der er gået lidt tid og høre, hvordan det går, slutter Anne Brandborg.

Projektet er udsprunget af EnergiMidts koncept, Sparpåelregningen, hvor EnergiMidt tilbyder en elaftale og løbende spareråd, der skal hjælpe kunderne med at nedbringe deres elforbrug. Filosofien bag konceptet er, at den billigste el, er den du ikke bruger. Det skal forstås således, at den væsentligste besparelse kan hentes ved at nedbringe sit forbrug, da man derved også sparer de mange afgifter, der betales for hver kWh.

Fakta

  • Spareprojektet har varet et år.
  • 13 familier har deltaget, og de har alle reduceret deres forbrug.
  • De største besparelser er opnået ved fokus på belysning, brug af tørretumbler og ovn samt standby-forbrug.
  • Tre familier har reduceret deres forbrug med under 10 procent, mens de øvrige 10 familier har reduceret deres forbrug med mellem 17 og 47 procent.
  • De nye vaner er blevet rutine for familierne, der ikke længere tænker over det i dagligdagen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: