Ta’ på økologisk Sofari på søndag

ØKOLOGI: På søndag inviterer 11 økologiske svineproducenter til åbent hus – Sofari. Her kan man se, hvordan de økologiske grise har det.

På søndag kan du se økologiske grise på 11 gårde. Finde den nærmeste på sofari.dk

På søndag åbner 11 økologiske svineproducenter fordelt over hele landet dørene. Det er den årlige Sofari-dag, hvor man kan komme ud og se, hvordan økologisk grise lever, hvordan de roder i jorden og tager et mudderbad, hvis det er for varmt.

Det er sjette gang, økologerne holder Sofari, og ifølge Randi Vinfeldt, der er økologisk svineproducent og koordinerer arrangementet, er der god grund til at holde åbent hus for de økologiske svineproducenter.

Helt andre forhold
- Økologisk svinekød koster mere end almindeligt svinekød, og det er der en god grund til. Den økologiske gris opdrættes under helt andre forhold end en almindelig gris, og det vil vi rigtig gerne vise forbrugerne, siger Randi Vinfeldt, der bor i Ugerløse på Sjælland.

Hans Erik Jørgensen er en af de 11 økologiske svineproducenter, der inviterer til Sofari på søndag.

En anden af de økologiske svineproducenter, der holder åbent til Sofari på søndag, er Hans Erik Jørgensen, og både han og hans grise er helt klar til at få besøg.

- Jeg synes, de har et godt liv, hvor de kan rode i jorden, løbe en tur og udfolde deres naturlige adfærd, siger han.

Han har været økologisk landmand i over tyve år og har 300 søer og en masse smågrise på sin gård i Haarby på Fyn.

Fakta om økologiske grise

  • Alle økologiske dyr skal have god plads og mulighed for at komme ud, så de kan udfolde deres naturlige adfærd.
  • Økologiske grise bliver født på friland, hvor de går sammen med moderen, indtil de er syv uger gamle. De første uger af deres liv lever grisene af somælk, mens de langsomt vænner sig til almindeligt foder.
  • Økologiske grise  skal i modsætning til almindelige grise have rigeligt grovfoder i form af græs, hø, halm og andet. Det forebygger mavesår og giver god trivsel. Det holder også dyrene beskæftigede, så de ikke keder sig og kommer op at slås.
  • Det er forbudt at klippe halen på økologiske grise.
  • Når grisene bliver ældre kommer de i en stald. Grisene skal kunne gå frit rundt i stalden og ud i det fri.
  • Økologiske slagtesvin har mere end tre en halv gangs så meget plads som et almindeligt svin.

Læs mere på Sofari.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: