Systembolagets vin fyldt med giftrester

SPRØJTEGIFT – Fire af ti blandt de mest solgte vine i Systembolaget, hvor svenskerne køber deres vin, indholder store mængder rester af sprøjtegift.

Fire ud af ti blandt de mest populære vine i Systembolaget indeholder store mængder af sprøjtegift-rester. Her er det en økologisk vin, som studeres nærmere.

Fire af ti blandt de mest solgte vine i Systembolaget, hvor svenskerne køber deres vin, indholder store mængder rester af sprøjtegift. Det kom frem i Kalla fakta, et program på svensk tv4, som har undersøgt indholdet af giftrester i ti af de mest populære vine.

- Hvis det havde været vand, var det blevet stemplet som udrikkeligt, siger en forsker fra Sveriges landbrugsuniversitet til TV4.

- Vi får sluta dricka vin – eller köpa ekologiskt, siger en en svensk journalist til OrganicToday.

Hun har ikke selv set udsendelsen, men siger, at resultatet egentlig ikke kommer bag på hende.

- Det er velkendt, at de store vinproducenter sprøjter temmelig meget, siger hun.

55 gange mere end vand
Ifølge tv-programmet indeholdt de testede vine rester af sprøjtegift svarende til 55 gange mere end den godkendte dosis i almindelig drikkevand.

Måske er det derfor, at økologisk vin og alkoholfrie alternativer er blevet meget populære, når svenskerne køber drikkevarer i Systembolaget, der kontrollerer størstedelen af handelen med vin og alkohol i Sverige.

Link til Kalla fakta på Sveriges tv4

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: