Svinepest på dansk gård i Litauen

SVINEPEST – 19.000 svin blev natten til den 29.juli slået ned på en gård i Litauen ejet af danske Idavang. Myndighederne måtte erklære undtagelsestilstand i området efter et udbrud af svinepest.

Der er konstateret svinepest på en danskejet gård i Litauen. Foto: Colourbox

Danskejede Idavang, som indtil for nylig hed Saerimner, er den største svineproducent i Litauen, og det er ikke første gang at produktions- og arbejdsforholdene på Idavangs gårde er under kritik.

- Det er især lugtgener, den høje koncentration af svin og produktionsfaciliteter samt arbejdsforholdene, der er kritisable hos Idavang. Sidste år blev en gård ejet af Idavang i Kalvariju lukket af myndighederne for gentagne gange at have overtrådt litauisk lov, siger Tomas Tomilinas fra Litauens grønne parti ifølge en pressemeddelelse fra den danske miljøorganisation NOAH.

Sagen kommer på et tidspunkt, hvor danskproduceret svinekød allerede er i modvind i bl.a. Sverige og Norge på grund af produktionsforholdene og den store forekomst af resistente MRSA-bakterier.

Konsekvens af industriel kødproduktion
Dansk produceret svinekød bliver produceret under højt industrialiserede og intensiverede forhold. Dyrene har ikke meget plads at bevæge sig på. De fodres med genmodificeret foder og mange besætninger har et alarmerende højt forbrug af antibiotika. Dette betyder øget risiko for sygdomsudbrud.

- Hvis vi ønsker at stoppe øget udbrud af fx svinepest, men også mange andre miljø- og sundhedsproblemer som antibiotikaresistens, er den eneste mulighed at ændre produktionsmetoderne og reducere den animalske produktion, mener Nanna L. Clifforth fra NOAH.

Danmark eksporterer miljø- og sundhedsproblemer
Danmark producerer og eksporterer ikke bare millioner af svin hvert år, men eksporterer i større og større grad også de miljø- og sundhedsskadelige produktionsmetoder, som industriel svineproduktion foregår under, fx til Litauen.

- Ikke blot ønsker politikerne, at Danmark skal øge produktionen af svin inden for landets grænser, men samtidig spreder denne intensive og ødelæggende produktion sig til andre lande, hvilket danske svineproducenter er ansvarlige for, siger Nanna L. Clifforth.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: