Svinebønder føler sig stigmatiseret af MRSA

MRSA – Svineproducenter over hele landet føler sig stigmatiseret efter den seneste tids omtale af MRSA-bakterien. Af frygt for at blive smittet vil Folk ikke længere give hånd til landmændene.

Svineproducenter føler sig stigmatiseret. Her er det fødevareminister Dan Jørgensen, der giver en hånd med i en svinestald. Foto: Fødevareministeriet

Landmænd og staldarbejdere slås ifølge DR Nyheder med omverdenens frygt for smitten, fortæller flere organisationer, der taler svineavlernes sag.

- Der er kommet en magtesløshed, fordi svineproducenterne er oplyste om, at smitten skal tages seriøst. Men alligevel er der opstået en hetz-agtig stemning, hvor de bliver mistænkeliggjort, siger direktør for Svinerådgivningen Jan Rodenberg, landets største rådgivning for svineproducenter til DR.

Afkræves attest for at se sit barn
I den forløbne uge fortalte formanden for Jysk Landbrug, Bjarne Larsen, til P4 Trekanten om landmænd, der havde været ude for flere ubehagelige oplevelser som følge af smitte-frygten.

For eksempel er en fraskilt landmand blevet afkrævet en attest på, at han er fri for MRSA, som betingelse for at se sit barn.

Vildledende debat
Den sjællandske landbrugsforening Gefion tegner samme billede, og her oplever man, at flere landmænd føler sig forsvarsløse, når de kommer uden for svinestaldene, siger Marlene Sparre Ibsen, der er chefrådgiver i foreningens svinerådgivning.

- Vi synes, at debatten er meget vildledende og meget langt fra fakta. Landmændene, og dem der arbejder i staldene, er ikke bekymrede for at blive syge på deres arbejde, siger hun til DR og fortsætter:

- Det gør dem utrygge, når de kommer ud i samfundet, og folk er bange for at give dem hånden. Vi er rigtig kede af debatten, fordi den fylder så meget i deres fritid.

Op mod 70 procent af svinene i danske svinestalde er smittet med MRSA, skønner man.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: