Svin på sprøjten koster 25.000 mennesker livet

ANTIBIOTIKA – De europæiske myndigheder har mistet overblikket over spredningen af antibiotika-resistente bakterier fra svin til mennesker.  Men eksperter skønner, at over 25.000 mennesker årligt mister livet som følge af  bakterier, der er blevet modstandsdygtige over for antibiotika og har spredt sig til mennesker, skriver Investigative Reporting Denmark.

En rapport fra 2009 anslår, at antibiotika-resistente bakterier årligt koster over 25.000 mennesker livet i EU-landene.

En retssag mod to journalister afslørede fornylig, at den smittefarlige MRSA-bakterie hidtil har kostet fire mennesker livet alene i Danmark. De to journalister blev slæbt i retten for at have videregivet fortrolige oplysninger om den nøjagtige placering af inficerede svinebesætninger i Danmark.

Artiklen angav navn og adresse på 11 inficerede svinefarme, og journalisten og den ansvarshavende redaktør blev ved retten begge idømt dagbøder.

ECDC, The European Centre of Disease Prevention and Control, som har hovedkvarter i Sverige, erkender nu, at ingen europæiske myndigheder har overblik over omfanget af smitterisikoen.

- Hvis ECDC ikke ved det, så er der heller ikke andre i EU-Kommissionen, der ved det. Men jeg vil videregive dit spørgsmål til vores nyligt nedsatte arbejdsgruppe bestående af videnskabelige rådgivere, siger Anne Glover, som er videnskabelig chefrådgiver for EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso til Investigative Reporting Denmark.

Time to react: 25.100 dødsfald
Den første og hidtil eneste videnskabelige undersøgelse på europæiske plan er fem år gammel og blev lavet af ECDC og Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i London. Den har titlen Time to react og er baseret på data indsamlet i 2007.

Ifølge rapporten koster alle former for antibiotika-resistens årligt over 25.000 mennesker livet, og det tal er siden blevet det tal, man henholder sig til. Men sandsynligvis er det sat alt for lavt, skriver Investigative Reporting Denmark.

Kun tre globale undersøgelser
Otto Cars, professor i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet i Sverige og formand for ReAct, netværk og kampagne organisation mod antibiotikaresistens, siger, at der kun findes tre globale undersøgelser om emnet.

En Thailandsk undersøgelse fra 2012 når frem til 38.000 årlige dødsfald, mens en amerikansk undersøgelse fra 2013 anslår et tab af menneskeliv på 23.000 om året.

- Efter alt at dømme kalkulerer alle disse rapporter med en betydelig undervurdering, da dokumentationen kun omfatter visse infektioner fra udvalgte bakterier, vurderer den svenske professor.

Investigative Reporting Denmark henviser endvidere til en nylig undersøgelse, foretaget af den tyske forening for syghushygiejne, Deutsche Gesellschaft für Krankenhaushygiiene. Den anslår, at 42.000 mennesker årligt må lade livet som følge af infektioner, som de har pådraget sig på landets hospitaler.

En tsunami i slowmotion
På den årlige konference Euroscience Open Forum i København i juni 2014 blev truslen fra antibiotika-resistens sammenlignet med den globale opvarmning.

Henrik Casper Wegener, prorektor ved DTU sammenlignede på konferencen virkningen af antibiotika-resistens med en tsunami i slowmotion.

- Vi står på kysten og ser bølgen rulle ind, men bliver alligevel ved med at diskutere, om vi skal bygge diger, grave grøfter eller lære at svømme, lød det fra den danske prorektor ifølge Investigative Reporting Denmark.

LÆS OGSÅ:
Den engelsksprogede artikel på Investigative Reporting Denmark: The cost of antibiotic resistance: 25,000 deaths per year, and counting

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: