Stor eksport venter for dansk vandteknologi

VANDTESTCENTER – Miljøminister Kirsten Brosbøl åbnede mandag Danmarks nye nationale testcenter for vand i Aarhus. Centeret skal ruste en ny generation af vandteknologiske virksomheder til det globale marked.

Miljøminister Kirsten Brosbøl, da hun i går åbnede Danmarks nye vandtestcenter, der har til huse i Teknologisk Institut i Aarhus. T.h. ses David Tveit, Energi og Klima, Teknologisk Institut.

- Danmark har noget at tilbyde verden på vandområdet. Der er brug for vores viden, og derfor er jeg glad for, at så mange aktører har fundet sammen om dette testcenter med stor faglig bredde, sagde miljøminister Kirsten Brosbøl, da hun mandag indviede et nyt nationalt testcenter for vandteknologi på Teknologisk Institut i Aarhus.

Centeret skal bl.a. skabe kontakt mellem vandteknologiske virksomheder, der har et produkt eller en ide, de vil have testet, og de laboratorier og testudbydere og forskningsinstitutioner, som kan hjælpe dem videre i processen.

Vandteknologi for mere end 3.000 milliarder årligt
Danmark har allerede mange store, globalt orienterede vandteknologiske virksomheder som for eksempel Grundfos og Kamstrup, men der er også brug for at ruste nye aktører til det globale marked, som er i voldsom vækst.

Der handles vandteknologi for mere end 3000 mia. kroner om året på globalt plan, og markedet vokser nu med 6 pct. om året. I 2012 solgte Danmark vandteknologi for 15 mia. kroner. Det svarede til en vækst på 7 pct. og skabte 400 nye arbejdspladser i Danmark.

- Jeg ser derfor frem til, at det nye nationale testcenter for vandteknologi kan hjælpe en ny generation af danske vandteknologiske virksomheder ud på markedet, så vi både kan skabe endnu flere arbejdspladser og også eksportindtægter, sagde Kirsten Brosbøl ved åbningen af testcenteret.

- Rent vand bliver en mangelvare flere og flere steder i verden, og i Danmark har vi kompetencer på det her område, som vi skal holde fast i, sagde hun.

Første officielle opgave
Åbningen af det nationale testcenter for vandteknologi var ministerens første officielle opgave, men Kirsten Brosbøl havde ikke opfundet sin begejstring for dansk vand til lejligheden.

Under sin barselsorlov for nylig boede hun i Libanon med sin familie, og det gav hende meget konkrete oplevelser af, hvad det vil sige, når der ikke er rent vand i hanen.

- Der lærte jeg virkelig at sætte pris på den danske vandsektor, sagde hun.

- Vi slæbte vand hjem, for man kan ikke drikke vandet i hanerne, og spildevandet ryger urenset direkte ud i havet. Beirut ligger smukt ved Middelhavet, men når temperaturen er over 40 grader, får man ikke lige frem lyst til at springe i vandet.

Hun fremhævede, at Danmark har sat sig i spidsen for EU’s samarbejde med Kina på det vandteknologisk område, og i Kina er behovet for rent drikkevand og vandrensning enormt. Kina regner de med at skulle bruge 1 mia. kr. hver eneste dag på vandteknologi i mindst ti år.

- De eksportmuligheder er værd at satse på, sagde Kirsten Brosbøl, og det gør vi fra regeringens side.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: