Stærk klimaappel fra 15-årig svensk skolepige

KLIMA – Greta Thunberg er blevet de unges klimahelt. Hun indledte sin klimakamp i september og har hver fredag demonstreret uden for Sveriges parlament. Greta er selvfølgelig også med ved dette års klimatopmøde i Polen, som fortsætter i dag lørdag på overtid.

15-årige Greta Thunberg bliver på dette videoklip interviewet af Democracy Now! Her fortæller hun, at hun er holdt op med at flyve og spise kød. Sammen med sin far var hun to dage undervejs og ankom til klimatopmødet i elbil fra Sverige.

 

Den mest gennemtrængende appel om at gøre noget ved klimakatastrofen ved dette års FN-klimatopmøde er kommet fra den 15-årige svenske skoleelev Greta Thunberg. Det skriver Dagbladet Information.

Hun har fået skoleelever og unge over hele over hele verden til at demonstrere og indlede skolestrejker for at få verdens politikere og topledere til at handle og gøre noget, der kan dæmme op for klimakatastrofen, der truer med at bringe kloden ud af balance.

I et interview med internetmediet commondreams.org opfordrer hun alle unge til at lægge pres på deres politikere.

LÆS OGSÅ: Unge kræver handling efter klimatopmøde

Vis verden, at vi kræver handling
- Udledningerne stiger fortsat. Samtidig viser videnskaben os tydeligt, at vi er nødt til at gøre noget nu, hvis vi skal holde os inden for en 1,5-gradersstigning (…) Så, hvem end du er, hvor end du er, så har vi brug for, at du stiller dig uden for dit parlament eller dit lokale borgmesterkontor for at vise dem, at vi kræver handling, siger Greta Thunberg.

I et interview med Democracy Now bliver hun ifølge Information spurgt til sin motivation for at begynde at klimastrejke (hun har strejket hver fredag siden september), når nu hun bor i Sverige – et land, der regnes for at være førende på den grønne dagsorden.

- Sådan opfattes Sverige, og alle i Sverige siger også: ’jamen vi er de bedste i verden, vi har teknologien, og vi udleder ikke så meget og så videre’, men svenskerne lever, som om der eksisterede 4,2 jordkloder. Og det betyder, at vi stjæler ressourcerne fra de fremtidige generationer og fra de fattigere lande. Og det er os, der bor i de rige lande, der har skabt problemerne, lyder det fra den 15-årige svenske klimahelt.

Greta Thunberg taler ved dette års klimatopmøde i Polen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: