Sprøjtegifte skyld i masseudryddelse af bier

BIER – Det er nogle af landbrugets mest anvendte sprøjtegifte, der er årsag til de seneste årtiers katastrofale tilbagegang for verdens bestand af honnningbier.

Sprøjtegift kan skade biernes centralnervesystem og evne til at navigere. Foto: Danmarks Biavlerforening

Det afslører britiske forskere ved University of Stirling, som sammen med franske forskere mener at have videnskabelig belæg for deres opsigtsvækkende påstand.

Deres undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Science.

Ifølge den britiske undersøgelse, der er den første, der foregår i naturlige omgivelser, skader de såkaldte systemiske pesticider biernes evne til at navigere og finde hjem, fordi biernes centralnervesystem påvirkes af giften.

Forskerne har påvist, at antallet af dronninger, der byggede rede, faldt med 85 procent efter at de havde været udsat for pesticidpåvirkning.

I en anden undersøgelse steg antallet af bier, der aldrig vendte tilbage til deres bistade til det dobbelte, efter at de var blevet udsat for pesticider.

Biavlerforening savner dokumentation
Formanden for Danmarks Biavlerforening, Ernst Harder, har endnu ikke set undersøgelsen og vil ikke umiddelbart være med til at give de kemiske sprøjtegifte hele skylden for den voldsomme tilbagegang for verdens bier.

- Det har været diskuteret meget, men vi har endnu ikke set tilstrækkelig dokumentation for, at tilbagegangen alene skyldes landbrugets brug af pesticider, siger han.

 

 

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: