Sprøjtegift øger risikoen for diabetes

SPRØJTEGIFT – Kemiske sprøjtegifte øger risikoen for diabetes, viser ny forskning. 320.000 danskere har fået konstateret diabetes, og på blot ti år er antallet fordoblet.

Kemiske sprøjtegifte øger risikoen for at få diabets. Foto: Colourbox

Når du bliver udsat for pesticider, stiger risikoen for at udvikle diabetes med 61 procent. Det gælder alle former for pesticider, og det gælder alle former for diabetes.

Det viser et studie, der netop er blevet fremlagt på den store diabeteskonference EASD (European Association for the Study of Diabetes), som finder sted i Stockholm. Forskere bag studiet kommer fra University of Ioannina i Grækenland og Imperial College London i England, oplyser Diabetesforeningen.

Studiet bygger på resultater fra 21 forskellige studier og involverer flere end 66.000 personer.

Resultaterne er observationer, understreger forskerne i en pressemeddelelse og kan derfor ikke bevise en årsagssammenhæng mellem pesticider og diabetes.

Arv og miljø giver diabetes
I 12 ud af de 21 studier har forskerne kun set på sammenhængen mellem eksponering for pesticider og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Og her var risikoen øget med 64 procent.

- Det er et vigtigt studie, som kan være med til at forklare den stigende forekomst af diabetes – både type 1, type 2 og de andre former for diabetes, siger Diabetesforeningens lægelige chefrådgiver, professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

- Type 2-diabetes er relateret til arv, livsstil og miljø. Men der er en tendens til, at man lægger skylden for type 2-diabetes på patienterne og deres livsstil. Dette studie viser, at der også er andre årsager, som patienterne ikke er herrer over, understreger han.

Hurtigt voksende kronisk sygdom
Diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i Danmark. På blot ti år er antallet af diabetikere fordoblet. Over 320.000 personer har fået diagnosen i dag. Og man regner med, at mere end 600.000 vil få stillet diagnosen inden 2025.

Forskerne bag pesticid-studiet skal ifølge Diabetesforeningen nu til at undersøge, om pesticider også øger risikoen for andre sygdomme, såsom neurologiske lidelser og forskellige former for kræft.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: