Sprøjtegift lukker vandværk ved Aarhus

SPRØJTEGIFT – Prefix har været 40 år om at sive ned til grundvandet lidt nord for Aarhus. Nu må man lukke for vandboringer i området.

Sprøjtegiften har været 30-40 år om at sive ned til grundvandet. Foto: Colourbox

Et populært ukrudtsmiddel, der blev solgt i Danmark helt frem til 1997 lukker nu et vandværk lidt nord for Aarhus. Giften har været omkring 40 år om at sive ned gennem jorden og har nu ramt grundvandet ved Todbjerg.

Todbjerg Vandværk, som ligger lidt nord for Aarhus, må lukke,  skriver Jyllands-Posten.

Aarhus Kommune har målt for høj koncentration af sprøjtegift i drikkevandet, og derfor vælger man at lukke for vandboringer i området.

Kunne købes frem til 1997
Avisen skriver, at vandforureningen er en såkaldt BAM-forurening, som især stammer fra ukrudtsmidlet Prefix, der blev benyttet i stor stil i landbruget helt frem til 1997. Det kunne købes i Danmark fra 1965 til 1997.

Det har siden taget mellem 30 og 40 år for ukrudtsmidlet at sive ned gennem jorden.

- Vi kunne godt forsøge at bore et andet sted, men vi ved ikke på forhånd, om problemet ikke vil være lige så stort der. Vi risikerer at skulle bruge alle vores penge på det, siger formand for Todbjerg Vandværk, Inge Buss, til Jyllands-Posten.

Fremover vil byen købe vand fra Aarhus Vand i stedet for selv at stå for boringer.

I mellemtiden må vandværket, der giver vand til 115 husstande, blande vandet fra vandværket op med vand fra Aarhus Vand, så pesticideniveauet kommer under det tilladte.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: