Sprøjtegift i hver fjerde vandboring

SPRØJTEGIFT: Der er sprøjtegift i hver fjerde danske drikkevandsboring. Det viser den nye statusrapport om grundvandet fra den geologiske forskningsinstitution GEUS.

Hver fjerde drikkevandsboring er forurenet med sprøjtegift. Foto: Colourbox

Det er især fortidens synder, der afsløres, når man finder sprøjtegift i grundvandet. Som en ‘puls’ af gift siver de gamle giftstoffer sig langsomt gennem jorden ned mod det ældste grundvand.

Til gengæld har andelen af vandværksboringer, hvor grundvandet indeholder pesticider, stabiliseret sig til omkring hver fjerde vandboring de sidste fem-ti år, rapporterer Ritzau.

Landmændene sprøjter mere
Det bekymrer vandværkernes brancheorganisation, Danva. Ikke mindst fordi landmændene i dag stik mod alle intentioner sprøjter deres marker dobbelt så ofte som for 15 år siden.

- Grundvandsrapporten viser, at det ikke går fremad. Når landmændene samtidig sprøjter deres marker tiere end tidligere, risikerer vi de kommende år igen at se en stigning til fare for grundvandet, siger konsulent i Danva, Claus Vangsgård til Ritzau.

Gennem 1990′erne blev landmændene politisk presset til at sprøjte sjældnere. Men siden 2000 er det atter gået den forkerte vej. Siden er den såkaldte behandlingshyppighed atter steget til det næsten dobbelte.

Grundvand af høj kvalitet
I landbrugets hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, er områdedirektør Niels Peter Nørring til gengæld glad over, at andelen af fund med pesticider over grænseværdien falder i det øvre grundvand.

- Det viser, at godkendelsessystemet for pesticider sammen med indsatsen mod punktkildeforurening og god sprøjteadfærd har virket. Vi har i Danmark grundvand af høj kvalitet, og det skal vi fortsætte med, siger han til Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: