Sol og vind vinder stærkt frem i Californien

En femtedel af strømmen i Californien kommer nu fra vedvarende energikilder. Udviklingen har for alvor taget fart i år. Husejere og virksomheder belønnes for at investere i sol og vind, og nye projekter skyder op overalt.

Vedvarende energi er et politisk mål i Californien, hvor der også er kommet flere elbiler på vejene.

Fremgangen i Californien er den hidtil største i løbet af et enkelt år, viser tal fra California Public Utilities Commission, som netop har offentliggjort tallene i en ny kvartalsrapport.

Fra 2010 er andelen vokset fra 17 procent til nu 20,6 procent, og analytikere forventer et endnu større spring i årets sidste seks måneder.

I første halvdel af 2012 voksede kapaciteten med 300 MW, og inden nytår er planlagt yderligere 2.740 MW, altså ni gange mere.

Ambitiøse politisk mål

Fremgangen skyldes især Californiens politiske mål for omstilling til vedvarende energi, som er et af de mest ambitiøse blandt de amerikanske stater.

Senest ved udgangen af 2016 skal 25 procent af strømmen være vedvarende energi, og i 2020 skal 33 procent af den strøm californierne bruger, stamme fra vedvarende energikilder, lyder målet.

Grøn bonus-ordning

Også et grønt bonus-program, der belønner husejere og virksomheder, der installerer solceller på taget, er med til at hæve succes-raten. Bonusordningen betyder, at energiselskaberne forpligter sig til at betale en smule ekstra for den privat-producerede strøm, som sendes videre i elnettet.

Inspirationen til bonus-ordningen har Californien hentet hos Danmarks sydlige naboland, Tyskland, som har haft stor succes med en lignende ordning.

Drivhusgasser skal ned til 1990-niveau

Også når det gælder indsatsen mod klimaforandringer, ligger Californien i spidsen. Staten, der udgør verdens 8. største økonomi, har sat sig et mål om at skære udledningen af drivhusgasser ned til 1990-niveau, hvilket er det mest ambitiøse for de amerikanske stater.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: