Sjælland får sin første nationalpark

NATIONALPARK: Nationalpark Skjoldungernes Land bliver nummer fire i rækken af Danmarks nationalparker. Fjordlandskabet ved Roskilde Fjord med holme, øer, smukke dale og de store skovområder ved Bidstrup rummer alt, hvad man kan ønske sig af en nationalpark, siger miljøministeren.

Nationalpark Skjoldungernes Land er et stort sammenhængende landskab, som udgør en perfekt kombination af natur, landskab og kultur, mener Kirsten Brosbøl, som her ses sammen med Mette Touborg, der er borgmester i Lejre Kommune, der er en af initiativtagerne til nationalparken. Foto: Claus Bjørn Larsen

Fredag blev miljøminister Kirsten Brosbøl og forligskredsen bag nationalparkloven enige om at udpege Nationalpark Skjoldungernes Land som ny nationalpark. Forligskredsen består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Nationalpark Skjoldungernes Land er et stort sammenhængende landskab, der rummer alt, hvad man kan ønske sig af en nationalpark, lyder det fra en begejstret miljøminister.

- Der er fjordlandskaber, som er et mekka for de mange fugle – ikke mindst havørne. Der er de store østdanske løvskove, de fredede herregårdslandskaber og ikke mindst de mange kulturelementer – bl.a. Roskilde Domkirke, som i forvejen er på UNESCOs Verdensarvsliste. Det er intet mindre end en perfekt kombination af natur, landskab og kultur, vi finder her. Og alt sammen sker med en lokal opbakning, støtte og energi, jeg sjældent har set mage til, siger Kirsten Brosbøl.

Nationalpark Skjoldungernes Land omfatter den sydlige del af Roskilde Fjord og et samlet landområde, der strækker sig mod syd og forbinder fjordlandskabet med de midtsjællandske skove omkring Hvalsø.

Det har længe ligget i kortene, at området ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland, skulle ophøjes til ny nationalpark

Formanden for Nationalpark Skjoldungernes Land bliver direktør og landmand Lars Vedsmand, der har siddet i styregruppen bag det lokale forslag til nationalparken.

Bestyrelsen for Nationalpark Skjoldungernes Land kommer til at bestå af 12 medlemmer indstillet af Roskilde Kommune, Lejre Kommune, Frederiksund Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Foreningen af Lodsejere i Nationalpark Skjoldungelandet, Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening, Kulturstyrelsen, VisitDenmark, Dansk Ornitologisk Forening og Naturstyrelsen.

Gavnligt for natur og turisme
Forligskredsen bag nationalparkloven glæder sig over, at Danmarks fjerde nationalpark nu er en realitet.

- Vi ved fra de andre nationalparker, at det kan gavne både naturen og turismen at være en del af en nationalpark, og området ved Roskilde Fjord rummer alt, hvad hjertet kan begære af kultur- og naturoplevelser og friluftsliv, siger miljøordfører Lone Loklindt (R).

- Der er ingen tvivl om, at opbakningen til nationalparken er på plads, og det er helt afgørende, hvis det skal blive en succes. I høringsfasen fik vi en god dialog om, hvad det betyder at være en del af en nationalpark, så nu kan vi se fremad og glæde os over, at den første nationalpark på Sjælland snart er en realitet, siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

Stor lokal opbakning
- Den store, lokale opbakning er hovedårsagen til, at vi i dag kan blåstemple Nationalpark Skjoldungernes Land. Området er fyldt af kulturminder, oldtidsminder og smuk natur, så det er et oplagt sted at lave en nationalpark, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

- Med udnævnelsen til nationalpark vil både erhvervsdrivende, kunstnere og landbruget i området kunne markedsføre sig som en af Danmarks kun fire nationalparker. Borgerne og kommunerne er nået til enighed uden mere regulering for lodsejerne, og det er positivt for alle parter, siger miljøordfører Villum Christensen (LA).

- Arbejdet med Nationalpark Skjoldungernes Land har været undervejs i ti år, så det er dejligt, at lokalbefolkningen har taget godt imod forslaget. Nu bliver nationalparken til virkelighed, og jeg er sikker på, den bliver til glæde for de mange, der bor på Sjælland, ligesom Nationalpark Thy er for os nordjyder, siger miljøordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

- Nationalpark Skjoldungernes Land rummer kulturen, historien og naturen, og man mærker historiens vingesus overalt i området. Det er glædeligt både for vores kulturhistorie, for lokalbefolkningen og for alle os, der skal besøge nationalparken, siger miljøordfører Daniel Rugholm (K).

- Nationalparker er en rigtig god måde at promovere lokale erhvervsdrivende, kunstnere og friluftslivet. Det kender vi fra de tre nationalparker i Jylland. Nu får Sjælland sin første nationalpark, og det bliver spændende at følge arbejdet med at udvikle Nationalpark Skjoldungernes Land, siger miljøordfører Mette Reissmann (S).

Nationalparken vil søge at udnytte nationalparkens status til at promovere turistattraktioner, friluftsmuligheder og produkter fra fødevareproducenter, kunstnere og andre erhvervsdrivende i lokalområdet uden at det belaster den værdifulde natur. Det fremgår af tidligere forslag til Nationalpark Skjoldungernes Land, som ministeren har fremlagt.

Naturstyrelsen behandler i øjeblikket en ansøgning fra fem nordsjællandske kommuner om at etablere en nationalpark i Nordsjælland.

Nationalpark Skjoldungernes Land forventes at blive indviet i slutningen af marts måned.

Danmarks nationaparker

  • Nationalpark Thy.
  • Nationalpark Mols Bjerge.
  • Nationalpark Vadehavet.
  • Nationalpark Skjoldungernes Land.

Læs om den kommende nationalpark

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: