Sådan kan du holde økologisk jul

ØKOLOGI – Her kan du finde økologiske juletræer, økologisk julemad og opskrifter på lækre juleretter.

Hvis du vil undgå at slæbe sprøjtede juletræer ind i stuen, skal du købe et økologisk juletræ. Foto: Fair Trees

Hvis du vil holde økologisk jul, er der hjælp at hente hos Økologisk Landsforening i Aarhus.

Foreningen har lavet en online guide, der blandt andet viser vej til gårdbutikker, hvor du kan købe din økologiske ande- og flæskesteg hos landmanden, spisesteder, der har økologisk julemad på menuen og producenter, der sælger økologiske juletræer. Samme sted kan du også finde økologiske opskrifter på lækre juleretter.

- En økologisk jul er jul med omtanke – for både sig selv og sin familie, naturen og dyrene, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

- Ved at vælge økologi, får man julemad uden rester af sprøjtegift og julegodter, som er fri for en lang række e-numre. Med andre ord: ren madglæde. Samtidig ved man, at anden, grisen eller gåsen har haft et liv med god plads og masser af frisk luft, understreger hun.

Økologisk jul både ude og hjemme
Ifølge Helle Bossen kan man i dag finde al den traditionelle julemad i en økologisk variant i langt de fleste dagligvarebutikker. Men der er også mulighed for at komme helt tæt på fødevarernes oprindelse.

- Hvis man vil kombinere sine juleindkøb med en udflugt på landet, er der mange økologiske landmænd, der sælger økologiske ænder, gæs, flæskestege og friske øko-grøntsage direkte fra gården. Danskerne går i stigende grad op i, hvor deres fødevarer kommer fra og hvordan, de er blevet produceret. Med den økologiske juleguide kan de finde vej til landets økologiske gårdbutikker, siger Helle Bossen.

Guiden rummer også økologiske opskrifter på juleklassikere med et twist – som frikadeller med rødkålssalat, langtidsstegt and med brunede kartofler, risalamande, æblegløgg og vaniljekranse.

Økologiske caféer og restauranter
Hvis man gerne vil slippe for selv at stå i køkkenet i den travle juletid, er der også hjælp at hente. Man behøver nemlig ikke at gå på kompromis med økologien, hvis man vil bestille julefrokosten ude fra eller invitere familie, venner eller medarbejdere ud at spise i december.

Cirka 200 caféer, restauranter, take away- og cateringsteder i landet har i dag det økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze, som dokumenterer stedets økologi-andel.

Økologisk Juletræsforening
Julen handler i høj grad om maden, men et andet vigtigt omdrejningspunkt er juletræet.

Det siger Marianne Bols, som selv er økologisk juletræsproducent og formand for Økologisk Juletræsforening.

- Stadig flere danskere går efter et bæredygtigt juletræ. Danske økologiske juletræer er produceret uden brug af kemi fra frø til træ. I stedet for at anvende kemi i vores økologiske juletræsplantager kan eksempelvis får eller gæs være med til at holde ukrudtet nede.Så vil du være med til at sikre rent grundvand til dine børn og børnebørn, skal du vælge et øko-træ, siger hun.

Sammen med andre har hun netop stiftet en forening for producenter af økologiske juletræer.

- Forbrugerne har nu muligheden for at købe økologiske juletræer dels via nettet, fra producenten og fra stadepladser rundt om i landet, fortæller Marianne Bols.

I den økologiske juleguide finder du en liste over forhandlere af økologiske juletræer, som selvfølgelig omfatter Marianne Bols og hendes firma Fair Trees i Brædstrup, men også fx i Økologiens Have i Odder, hos Lillehedens Økogran i Veng ved Skanderborg, Gothenborg ved Them, Grantoftegård i Ballerup, Prolog Coffee Bar i Kødbyen i København og Gårdbutikken på Munksøgård i Roskilde.

FAKTA om økologisk jul

 

 

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: