Rød blok: Elever skal have morgenmad i skolen

MAD – Morgenmad på statens regning vil give bedre indlæring i folkeskolen, mener SF. Flere røde partier bakker op, mens V, LA og DF mener, at staten skal blande sig udenom.

Eleverne skal have mulighed for at spise morgenmad i skolen, mener SF. Det skal staten ikke blande sig i, mener Liberal Alliance.

Alt for mange børn går sultne i skole og åbner undervisningsbøgerne med knurrende maver. Men det skal være slut med sultne elever, mener SF, der er parat med et millionudspil, der skal sikre, at alle børn i folkeskolen får tilbudt morgenmad på statens regning.

- Det er i bund og grund et opgør med den ulighed, der eksisterer i folkeskolen, hvor nogle børn får Noma-madpakker med i skole, mens andre kommer med ondt i maven, siger partiets gruppeformand, Jacob Mark til Politiken.

Forslaget lægger op til, at skolerne skal have frihed til at bestemme, hvordan madordningerne skrues sammen.

250 millioner årligt
- Det kan for eksempel være en skål havregryn på skolen eller den lokale sfo inden skolestart eller i det første frikvarter, forklarer Jacob Mark.

Forslaget vil ifølge SF koste knap 250 millioner kroner om året og skal finansieres ved at regulere tobaksafgifterne, så de følger prisudviklingen. Både Alternativet og Enhedslisten kalder forslaget for »spændende« og »en god idé«, og også SF’s tidligere regeringspartnere er positive.

S bifalder – blå blok afviser
- Det er en god tanke og et godt forslag, som vi modtager positivt. En god og rigtig ernæring er et underfokuseret tema, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, der dog ikke vil lægge sig fast på, om partiet også kan nikke ja til finansieringen.

Både Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vender tommelfingeren nedad. Staten skal ikke blande sig i børnefamiliernes morgenmadsvaner, mener  Liberal Alliance.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: