Rekord mange dåser og flasker kommer retur

MILJØ – Der skulle mere end sommerregn til at slukke danskernes tørst. Hver dag sommeren igennem blev der afleveret én million ekstra tomme dåser og flasker i forhold til resten af året.

Hver dag sommeren igennem blev der afleveret én million ekstra tomme dåser og flasker i forhold til resten af året. Og det var særligt ude i sommerlandet, at stigningen var at finde.

Selvom temperaturerne ikke har været i top denne sommer, så har danskerne alligevel gjort, som de plejer og drukket en ekstra vand, sodavand eller øl i ferien. Og der er mere, der tyder på, at danskernes vaner er mere stabile end sommervejret, lyder det fra Dansk Retursystem.

De tommer dåser og flasker blev nemlig afleveret til pant – præcis som de bliver det resten af året, og det gav igen i år et kæmpe pantboom i sommermånederne.

- Vi kan helt sikkert mærke den stigende aktivitet – og særligt ude i sommerlandet, siger Heidi Schütt Larsen, som er vicedirektør i Dansk Retursystem.

- Vi har i forhold til i vintermånederne haft omkring 600 flere kunder, vi skal hente pant hos. Det skyldes for eksempel, at campingpladser og kiosker åbner for feriegæsterne i sæsonen. Vores gode pantvaner, der gavner miljøet, holder heldigvis ikke ferie, og turisterne følger vores gode eksempel, siger hun.

Gode pantvaner gavner miljøet
Ved at sende dåser og flasker til genanvendelse sparer vi både råstoffer og CO2.

Man undgår herved de energikrævende processer med at fremstille ny plastik af råolie og nyt glas af flodsand til flasker eller ny aluminium til dåser. Når vi genanvender en dåse, kræver det fx kun fem procent af den energi, man ville bruge på at fremstille en helt ny dåse, oplyser Dansk Retursystem.

Så meget CO2 sparer vi
Generelt er danskerne rigtig gode til at pante: Ni ud af ti tomme dåser og flasker kommer retur.

Sidste år indsamlede Dansk Retursystem 1,15 milliarder dåser og flasker. Det sparede naturen for 109.000 tons CO2. Med de seneste tal fra den danske sommer tyder det på, at vi kan fastholde eller måske endda udbygge dette flotte resultat.

Så selvom sommeren ikke var så solrig, kan vi godt være glade for vores gode vaner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: