Regeringen strammer op om sprøjtegifte

Miljøminister Ida Auken har i dag fremlag en ny strategiplan, der sammen med omlægningen af pesticidafgiften skal få landbruget til at spare på de mest giftige sprøjtemidler.

Målet er at reducere pesticidernes belastning for sundhed og natur med 40 procent i 2015 i forhold til 2011. Miljøministeren ønsker blandt andet et skrappere godkendelsessystem og højere straffe for import af ulovlige sprøjtemidler. Samtidig vil miljøministeren indføre omvendt bevisbyrde, så det fremover bliver producenten af sprøjtemidler, der skal kunne bevise, at midlet er sikkert at anvende, hvis det konstateres i grundvandet over grænseværdien.

Opbakning fra Enhedslisten
- Vi er meget positive overfor, at miljøministeren nu er parat til at sætte ind med meget skrappere regler på dette område. I de seneste mange år har vi desværre været vidne til en stigning i landbrugets anvendelse af sprøjtegifte, det truer vores drikkevand og vores sundhed, siger Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten.

Partiet vil i de kommende forhandlinger arbejde for, at sprøjtemidler skal kunne forbydes, når de kan måles i grundvandet over grænseværdien.

- Derudover vil vi arbejde for at vandværkernes overvågning styrkes og at varslingssystemet udvides til at inkludere langt flere sprøjtemidler. Kun på den måde kan vi sikre at vi holder tilstrækkelig øje med de godkendte sprøjtegifte og vi får grebet ind i tide overfor de midler der kan true drikkevandet, siger Per Clausen..

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: