Protester stopper dæmning i Amazonas

En brasiliansk domstol støtter oprindelige folk i, at byggeriet af en gigantisk el-dæmning, der ville blive verdens tredje største. De lokale har krav på en miljøvurdering.

De oprindelige folk har vundet en vigtig miljøsejr, der kan sætte en stopper for byggeriet af den gigantiske Belo Monte-dæmning. Her fra en demonstration ved Rio+20-konferencen. (Foto: CC BY Dan Larsen)

De oprindelige folk i Brasiliens Amazonas har vundet en overordentlig vigtig sejr i deres krig imod statens enorme dæmningsbyggeri. Xingu-folkene har erklæret krig, og de har nu vundet et slag.

Sejren er vundet ved en federal domstol, der giver de oprindelige skovboere ret i, at de ikke er blevet passende konsulteret, før beslutningen om byggeriet på Xingu floden blev taget. Sagen vil ende i Brasiliens Højesteret.

Dommen forkaster indtil videre ikke bare projektet til 100 milliarder kroner og en forventet produktion af 11.000 megawatt elektricitet, men også lovgivning vedtaget af begge kamre i parlamentet.

Krav på en miljøvurdering

En dommer udtalte til avisen O Globo, i henhold til BBC, at befolkningen naturligvis må have krav på en miljøvurdering, før projektet blev igangsat og ikke efter. Lovgivningen, der tillader Belo Monte, er ugyldig, sagde han.

Byggeriet er efter projektet har været gennem forskellige domstole og politiske processer gået i gang. Op til Rio+20 konferencen forsøgte lokale og aktivister at drage verdens opmærksomhed på projektet ved at gennembryde den foreløbige dæmning med skovle og hakker.

Parterne på begge sider har afvigende holdninger til effekten af Belo Monte dæmningerne. De oprindelige folk siger, deres livsvilkår vil blive radikalt forandret, og floderne ødelagt. De tre mest berørte folkeslag er Juruna, Arana og Xikrin.

Uenighed

Udviklerne siger, at oversvømmelserne ingen indflydelse vil få på habitat. Myndighederne i Braslien har dog lovet at bruge over fem milliarder kroner på at hjælpe de lokale Xinguer og andre folkeslag, men de vil tilsyneladende hellere fiske i floden.

Efter dommen skal energiselskabet Norte Energia stoppe arbejdet. Sker det ikke, må det imødese dagbøder på halvanden million kroner. Den Inter-Amerikanske menneskeretskommission krævede i 2011 arbejdet stoppet.

Hvis Belo Monte nogensinde bliver bygget færdig, bliver den verdens tredjestørste hydroelektriske installation efter De Tre Slugter i Kina og Itaipu i Paraguay/Brasilien.

Brasiliens kongres vedtog byggeriet i 2005. Der er initiativer politisk til at revidere loven, så forhindringerne imod byggeriet fjernes. Præsident Dilma Rousseff har store problemer med konflikten politik. Hun er talsmand for aggressiv udvikling i Amazonas, men en stor del af vælgerne er imod.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: