Per Clausen: Hækkerups skift er problematisk

LOBBYISME – Enhedslistens Per Clausen kalder det et demokratisk problem, at man uden videre kan springe fra en post som minister til en toppost som cheflobbyist i en stor erhvervsorganisation.

Per Clausen: Karen Hækkerups ansættelse i Landbrug og fødevarer er udtryk for en udvikling, hvor toplobbyister, topembedsmænd og ministre i større og større udstrækning udgør en ny klasse med fælles interesser, holdninger og venner.

Den nu afgående justitsminister Karen Hækkerup bliver ny topchef for Landbrug & Fødevarer, og det kommer bag på de fleste på Christiansborg.

Mange siger pøj-pøj og ønsker tillykke, men Enhedslistens Per Clausen finder det problematisk for demokratiet, at hun kan gå direkte til en post som toplobbyist.

- Karen Hækkerups ansættelse i Landbrug og fødevarer er udtryk for en udvikling, hvor toplobbyister, topembedsmænd og ministre i større og større udstrækning udgør en ny klasse med fælles interesser, holdninger og venner. Det opfatter jeg som dybt problematisk for demokratiet, siger Per Clausen, nyvalgt medlem af folketingets præsidium for Enhedslisten.

- Det er det, vi ser, når en departementschef bliver direktør i Dansk Industri og når en minister bliver direktør i Landbrug og Fødevarer. Særligt udfordrende er det at konstatere, at det tilsyneladende er stillingen som toplobbyist, der udgør højdepunktet i karrieren, fortsætter Per Clausen.

Bør indføres karenstid
Sagen understreger ifølge Per Clausen behovet for at håndtere lobbyisme langt mere offensivt i dansk politik. Han foreslår, at der indføres en karenstid, hvor ministre og tidligere ministre ikke kan blive ansat i lobbyiststillinger eller i stillinger, hvor lobbyisme udgør en væsentlig del af arbejdet.

- Der er brug for langt mere åbenhed. Al kontakt mellem politikere, ministre, ministerier og embedsmænd med lobbyister må registreres og lægges offentligt frem. Der må være fuldstændig åbenhed omkring, hvem der støtter politikere og partier økonomisk, slutter Per Clausen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: