Pensionskasser taler grønt men investerer i kul og olie

PENSIONSKASSER – Hvis pensionskasserne mener, hvad de siger, burde de straks sælger deres aktier i kul, olie og gas og investere i vedvarende energi, siger WWF. ‘Vi kan ikke bruge pensionisternes penge på at subsidiere klimaet’, lyder deres svar på kritikken.

Pensionskasserne er bange for, at det skal gå ud over afkastet, hvis de investerer i vedvarende energi. /Foto: Colourbox

- Det ligner, at man fører kunderne bag lyset, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF, Verdensnaturfonden til Information.

En række af landets største pensionsselskaber melder hus forbi, når WWF kritiserer dem for ikke at investere nok i vedvarende energi og energieffektiv teknologi.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden har ingen af de otte største pensionskasser en klart formuleret målsætning om at øge deres investeringer i vedvarende energi og energieffektivisering. Og ingen af dem anser investeringer i fossil energi – herunder for eksempel i de kontroversielle tjæresandsprojekter – for problematiske.

Både Danica Pension, PKA og ATP mener imidlertid, at WWF ikke tager højde for virkeligheden.

- Vi synes faktisk, at vi på klimaområdet har gjort, hvad vi kan – vi kigger stadig på området, og der vil komme flere investeringer på området. Vi forholder os aktivt til klima i alle vores investeringer, dér hvor det giver mening. Men vi skal være ansvarlige, og investeringerne skal give et afkast, som er relevant for vores pensionister, så vi kan sikre dem deres pension. Og det har vi rigtig mange eksempler på, at det ikke gør, siger Ulrik Weurder, underdirektør i ATP med ansvar for energi og infrastruktur til Information.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: