Pas på når du køber popcorn

FLUORSTOFFER – Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet emballage på ni poser med mikrobølgepopcorn. Samtlige pakker indeholdte sundhedsskadelige fluorstoffer.

Færdiglavede popcorn til mikrobølgeoven er pakket ind i sundhedsskadelige fluorstoffer. Foto: Forbrugerrådet Tænk

Det er tilsyneladende umuligt for forbrugere at købe mikrobølgepopcorn uden fluorstoffer. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk. Testen viser, at samtlige ni testede pakker med mikrobølgepopcorn indeholder de problematiske fluorstoffer i emballagen.

- Vi ved ikke alt om disse stoffer. Men vi nok til at slå fast, at de ikke hører hjemme i fødevareemballage. Vi ser rigtig gerne, at flere butikker følger COOP’s eksempel og tager mikrobølgepopcorn af hylderne. På den måde kan de lægge pres på producenterne for at finde alternativer, indtil der forhåbentligt kommer et forbud mod disse stoffer i emballage, siger testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.

Der findes en lang række forskellige fluorstoffer. Det varierer kraftigt, hvor meget der er forsket i de enkelte.

Forskere advarer mod fluorstoffer
I det såkaldte Madrid-statement advarer en række førende forskere på området mod at udskifte de fluorstoffer, som vi på nuværende tidspunkt ved er problematiske til nye fluorstoffer, der kan være mindst lige så skadelige som de gamle. Forskerne opfordrer i stedet industri og myndigheder til at begrænse brugen af alle fluorstoffer til et absolut minimum.

Et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet viste tidligere i år, at visse fluorstoffer kan øge risikoen for spontan abort med helt op til 16 gange. Stofferne kan desuden være kræftfremkaldende og er mistænkt for at være hormonforstyrrende og forårsage fedme. De er samtidig meget svært nedbrydelige og ophobes derfor med tiden i både mennesker og miljø.

De sundhedsskadelige stoffer i emballagen har risiko for at ende i popcorn-skålen, viser tidligere undersøgelser. Varme og fedt giver nemlig fluorstofferne gode betingelser for at vandre over i popcornene under opvarmning i mikroovn.

Gå uden om mikrobølgepopcorn
- Det er ikke den enkelte aften med mikroovns-popcorn, der er problemet. Men det bidrager til den samlede mængde fluorstoffer, som man udsættes for og øger dermed risikoen for sundhedseffekter. Så længe der ikke findes et alternativ uden fluor, anbefaler vi forbrugere at lade mikroovns-popcornene blive på hylderne, siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk.

Her i foråret fjernede COOP mikrobølgepopcorn fra hylderne i alle butikker, fordi kæden ikke kunne tilbyde deres kunder popcorn uden sundhedsskadelige fluorstoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer forbrugere til at lave ’pop-selv-popcorn’ i gryde i stedet for de færdige mikroovn.

Ni testede pakker med popcorn

  • Budget 3-pak mikropopcorn, (købt i Føtex).
  • Flying pop-corn 6 pack microwave popcorn, (købt i Netto) Micro popcorn saltede mikrobølgepopcorn classic, (købt i Fakta (forhandles ikke længere)).
  • The Original Snack Food´s Økologiske micro popcorn (købt i SuperBest).
  • The Snack Saltede mikropopcorn (købt i SuperBest).
  • REMA 1000 Mikro popcorn med salt ((købt i REMA 100).
  • First Price Mikropopcorn saltede (købt i Kiwi).
  • Mcennedy Microwave popcorn salted (købt i Lidl).
  • Joe´s Micro popcorn (købt i Aldi).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: