Opsang til forskerne

Mange forskere lider af berøringsangst i forhold til erhvervslivet, som har brug for grønne løsninger, lød det på konferencen i går.

BÆREDYGTIGHED – Kære forskere, kom med de bæredygtige løsninger – vi har brug for dem, lød det fra top-forretningsmand på kongres.

Hvor mange her i salen er forretningsfolk? Peter Bakker, præsident for World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), kikker ud over de cirka 600 mennesker, der 22. -24. oktober er samlet til kongres i Falkonercentret i København.

Kun et par forsigtige fingre bliver rakt i vejret, for langt de fleste i salen er forskere fra universiteter i hele verden. I tre dage er de samlet i anledning af Sustainability Science Congress, hvor de videnskabelige aspekter af bæredygtighed vendes og drejes.

Jeg er en af de slemme
Peter Bakker var en af indlederne på kongressen, og hans opgave var tydeligvis at provokere de mange forskere og forsøge at gøre dem mere interesserede i at samarbejde med erhvervslivet og fjerne den berøringsangst, mange forskere efter hans mening har i forhold til erhvervslivet.

- Jeg er en af de slemme fyre, for jeg er forretningsmand, erklærede Peter Bakker og fortsatte:

- Men vi er altså nogle forretningfolk, som arbejder med bæredygtig business og prøver at føre an.

WBCSD er en sammenslutning af ca. 200 af verdens ledende virksomheder, som alle har set skriften på væggen og indset, at bæredygtighed skal være en integreret del af deres arbejde. Der er ganske enkelt ingen vej udenom.

Kapitalismen skal revolutioneres
- Men tag ikke fejl. Jeg er kapitalist, men vi har brug for en revolution af kapitalismen. Vi skal indarbejde den sociale kapital i kapitalismen, for den er lige så vigtig som den økonomiske kapital, og I forskere skal hjælpe os med at finde ud af, hvordan vi får folk til at ændre adfærd, så den bliver bæredygtig, lød det fra Peter Bakker.

Regeringer, forskere og virksomheder er nødt til at arbejde tæt sammen, “men det er svært at arbejde sammen med videnskaben”, sagde Peter Bakker og gav derefter forskerne en længere opsang:

- Jeg har noget hjemmearbejde med til jer. Giv os facts. Og glem ikke, at vi godt ved, at der altid er usikkerhed, så gør ikke for meget ud af den. Og tilpas jeres sprog, så det bliver et, vi almindelige mennesker kan forstå. Er der en risiko, så gør den konkret. Og kom med løsninger – for det er dem, vi har brug for.

Dette er den første af tre artikler fra Sustainability Science Congress.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: