Omstilling nødvendig for at redde landbruget

KOMMENTAR – Mere kvælstof redder ikke landbruget. Landbrugspakken, som Eva Kjer Hansen nu har indrømmet skader miljøet, løser desværre ikke landbrugets udfordringer. Der er brug for langsigtede og bæredygtige løsninger, mener Alternativet.

Landbruget vil gerne skrue op for gødningssprederen. Men mere kvælstof løser ikke landbrugets problem. Foto: Colourbox

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) indrømmer nu, at regeringens landbrugspakke har en negativ effekt på miljø og natur. Det har vi hele tiden sagt fra Alternativets side. Det var også derfor, vi forlod forhandlingerne efter meget kort tid i december, da vi allerede her kunne se, at pakken hverken ville gavne landbrug eller miljø. Og nu er det så desværre blevet bekræftet af ministeren.

Det får negative konsekvenser for vandløb og fisk, frøer og andet dyreliv over alt i landet, og det må vi, der elsker naturen, begræde.

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor miljøministeren ikke bare fra start har stået ved sin politik og dens konsekvenser. Hvorfor overhovedet skjule det? Miljøministeren ønsker at stå på landbrugets side – længere er den vel ikke?

Omstilling nødvendig
Vi er fra Alternativets side enige i, at landbruget har brug for hjælp: Bundløs gæld og udpining af naturen truer fremtiden for et erhverv, der engang var det vigtigste herhjemme.

Problemet er, at mere kvælstof, som ministeren vil tillade bliver udledt, ikke løser nogen af erhvervets langsigtede problemer overhovedet. Landbrugspakken er ikke den løsning, erhvervet har brug for, hvis det skal overleve på sigt.

I stedet bør Eva Kjer Hansen og regeringen hjælpe landmændene til at omstille til økologisk produktion, hvilket rekordmange landmænd allerede er i gang med. Alt for længe har bæredygtighed været en by i Rusland i store dele af dansk landbrug. Gift og gylle er der ikke nogen langsigtet fremtid i.

En visionær miljø- og fødevareminister vil stille krav til landbruget for at hjælpe det, vil skabe incitamenter til at udvikle en forretningsmodel, der bygger på samspil med, ikke udpining af naturen.

En natur i balance er ikke en trussel mod erhvervet, det er forudsætningen for et godt og bæredygtigt landbrug, der er fremtidssikret.

Partierne fejllæser vælgerens ønsker
Jeg tror Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative fejllæser deres vælgeres ønsker, når de lægger op til ubæredygtig vækst, der ødelægger naturen. Og jeg tror landbrugets organisationer undervurderer, hvor mange af landets landmænd, der faktisk har et ønske om at passe på naturen.

Selvfølgelig skal man kunne tjene penge som landmænd, men det er gør flere og flere ved at omstille til økologisk produktion.

Fra Alternativets side har vi formuleret en ambition om, at Danmarks fødevareproduktion er 100 procent økologisk i 2040. Vi vil have en landbrugs- og fødevareproduktion, der tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd.

Den økologisk vækst er langt højere
Og det er der efterspørgsel på: Vækstraten i eksport af økologiske produkter var fra 2003-2012 i gennemsnit på 21 procent, mens den var på 4 procent for konventionelle produkter. Herhjemme stiger salget af eksempelvis økologisk svinekød eksplosivt.

Faktisk er efterspørgslen på økologi fra forbrugerne ifølge landmænd og virksomheder så stor, at de ikke kan følge med. Og samtidig har økologiske landbrug også den fordel, at de beskæftiger flere på gårdene end konventionelle landbrug.

Fra Alternativets side opfordrer vi derfor Eva Kjer Hansen til at afsøge den slags muligheder i fremtiden, i stedet for at gennemtrumfe landbrugspakker, der ikke hjælper landbruget på sigt – og ikke hjælper naturen i dag.

Christian Poll er naturordfører for Alternativet og skriver jævnligt på OrganicToday.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: