Olie og gas i Polarhavet får USA til at opruste

KLIMA – I sommeren 2015 kan isen være smeltet i Polarhavene, vurderer U.S. Navy. Derfor er tiden ind til at sende flåden ind, mener USA’s forsvarsminister Chuck Hagel.

En amerikansk ubåd under en øvelse i Arktis. Foto: CC BY wikimedia US Navy

Formålet med at sende den amerikanske flåde er ifølge Hagel, at man kan udvinde så meget som en fjerdedel af klodens olie og gas deroppe.

Det svarer til at give massemorderen Charles Manson nøglen til de hemmelige koder for atomvåbene, skriver The Nation i en absolut uvenlig kommentar.

Første strategiske plan
Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der tale om USA’s første strategiske plan for det arktiske vande. Der er og bliver mere trafik i polarhavene, fordi isfrihed giver mulighed for at tage en nordlig smutvej mellem Stillehavet og Atlanterhavet.

De samme forhold gælder for passagen fra Asien nord om Siberien, som tidligere beskrevet i en artikel om arktisk skibstransport nord om Rusland.

Der planlægges i første omgang strategier for at beskytte USA’s suverænitet over Alaska og statens vande.

Men der skal i henhold til Hagel være planer om at samarbejde om sikkerhed med andre arktiske militærmagter som Rusland (Danmark?).

Rusland har i september (gen)åbnet en arktisk base, der har været i mølposen siden sovjetdagene, skriver Reuters.

Dan Larsen er journalist og redaktør for nyhedsbureauet Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: