Økologisk mælk fra Arla i klima-venlige kartoner

ØKOLOGI – Mejerigiganten lancerer nye miljøvenlige mælkekartoner fremstillet af organiske materialer og biologisk nedbrydeligt skruelåg. Arla reducerer på den måde CO2-udledningen med 18 procent.

En ny miljøvenlig karton fra Arla skærer 35 procent af CO2-udledningen i forhold til en traditionel mælkekarton. Den er lavet af organiske materialer, og skruelåget er biologisk nedbrydeligt.

I denne uge får Arlas økologiske mælk og yoghurt nye, super miljøvenlige kartoner.

Kartonen er fremstillet af organiske materialer som træ og planter, og ifølge Arla er det markedet mest miljøvenlige karton. Det betyder, at Arla i fællesskab med forbrugerne reducerer CO2-udledningen med 35 procent sammenlignet med en almindelig mælkekarton.

I 2014 lancerede Arla en mælkekarton, som reducerede CO2-udledningen med 20 procent i sammenligning med en traditionel, hvid mælkekarton. Den nye karton skærer yderligere 18 procent af CO2-udledningen, og det giver Arla en historisk reduktion i CO2-udledningen fra mælkekartoner.

- Vi er utrolig stolte af, at vi nu kan introducere markedets mest grønne karton. Hvert år køber danskerne 184 millioner kartoner med økologisk mælk og yoghurt fra Arla. Det giver os en unik mulighed for at gøre en forskel til gavn for klimaet i samarbejde med forbrugerne, siger Jakob B. Knudsen, der er landedirektør i Arla.

- Den nye karton betyder, at vi skærer yderligere 18 procent af vores CO2-udledning af en karton, som i forvejen er miljøvenlig. I alt er CO2-besparelsen 35 procent om året sammenlignet med en traditionel, hvid mælkekarton, understreger han.

Organiske materialer og biologisk nedbrydeligt skruelåg
Den store CO2-besparelse skyldes, at de nye kartoner er fremstillet af brunt pap helt uden brug af blegningsprocesser. Det betyder, at Arla har fjernet et hvidt kridtlag fra kartonen, som normalt pålægges, når det yderste lag pap bleges. Arla kan dermed næsten halvere CO2-udledningen fra pappet.

Kartonens pap er desuden fremstillet af naturlige materialer fra træ og planter, og kartonens låg lavet af 100 procent biobaseret plast fra eksempelvis sukkerrør. Det vil sige, at låget ikke indeholder CO2-tung plast.

- I første omgang hælder vi alle vores økologiske produkter i Arla ØKO-serien på den grønne karton. Det er et naturligt sted at starte, da økologi og miljøvenlig emballage går hånd i hånd. Når de nye kartoner rammer hylderne i supermarkederne, har vi en karton til vores økologiske mælk og yoghurt, der er miljørigtig hele vejen fra ko til karton,” siger Jakob B. Knudsen.

Grøn karton led i ambitiøs klimaplan
Den miljøvenlige karton et af benene i Arlas ambition om at fremstille de mest bæredygtige mejeriprodukter i verden. På klimaområdet er målet, at andelsmejeriets udledning af CO2 i 2020 skal være reduceret med en fjerdedel i forhold til 2005. Grønne kartoner er et vigtigt skridt på vejen. Både i Danmark og i resten af verden:

- Perspektivet i den nye, grønne karton rækker langt ud over Danmarks grænser. Vi udskifter også kartonerne på vores økologiske produkter i Sverige, Finland, Tyskland, England og Holland. Og på sigt er potentialet endnu større. Vores mål er, at alle Arlas mælkekartoner er fremstillet af naturmaterialer inden 2020, siger Jakob B. Knudsen.

Den grønne karton vil være på hylderne i supermarkederne landet over fra uge 23 på Arla ØKO-serien, som omfatter økologisk skummet-, mini-, let-, sød-, og kærnemælk samt økologisk yoghurt.

FAKTA om nye miljøvenlige mælkekartoner

  • Arlas nye grønne karton er markedets mest miljøvenlige mælkekarton.
  • Den grønne karton vil være i detailhandlen fra uge 23 på Arla ØKO-serien, som omfatter økologisk skummet-, mini-, let-, sød-, og kærnemælk samt økologisk yoghurt.
  • Kartonen er fremstillet af naturlige materialer baseret på fornybare kilder som træ, planter og sukkerrør. Kartonerne produceres af Elopak og Tetrapak.
  • Kartonen fremstilles af brunt pap uden brug af blegningsprocessor. Det betyder, at kartonen er uden et hvidt kridtlag, som normalt pålægges. Kartonen har dermed et lag mindre end traditionelle, hvide kartoner. Det medfører en CO2 reduktion på 42 procent sammenlignet med en traditionel hvid mælkekarton.
  • Kartonens låg er fremstillet af 100 procent biobaseret plast, som er produceret fra biomaterialer som eksempelvis sukkerrør. Låget indeholder dermed intet fossilt, olie-baseret plast, som er CO2-tungt. Lågene produceres af Tetrapak.

Kilde: Arla

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: