Økologisk mælk boomer i Storbritannien

I løbet af de sidste tolv måneder er salget vokset 91 pct., viser nye tal fra de britiske økologiske mælkeproducenters organisation, The Organic Milk Suppliers Co-operative.

Britisk kampagne har fordoblet salget de sidste tolv måneder.

De britiske forbrugere har fået smag for økologisk mælk. I løbet af de sidste tolv måneder er salget vokset 91 pct., viser nye tal fra de britiske økologiske mælkeproducenters organisation, The Organic Milk Suppliers  Co-operative.

Salgs-succesen kommer efter flere kampagner, som har været med til at forsyne den økologiske mælk med et nyt image som et miljøvenligt og sundt produkt med højere indhold af naturlige vitaminer, antioxidanter og omega-3 fedtsyrer.

Men øko-mælkens voksende popularitet i den britiske befolkning har nu udtømt alle reserver. Det britiske marked er simpelthen støvsuget for økologisk mælk, og økologerne slår derfor på tromme for at få flere landmænd til at omlægge deres malkekvægsbedrifter.

Billedet er vendt 180 grader
Dermed er billedet vendt 180 grader i forhold til for blot få år siden, hvor de britiske økologer kæmpede med al for stor produktion, som de ikke kunne komme af med til en rimelig merpris. Ifølge økologerne er det første gang i fem år, der mangler mælk på hylderne.

En del britiske landmænd omlagde sidst i 1990’erne i et forsøg på at forbedre deres økonomi, men de usikre markedsforhold fik mange til at give op igen efter blot få år.

Mens ca. hver fjerde liter mælk, der sælges i Danmark, er økologisk, må briterne nøjes med en langt mindre andel. Her er det kun en ud af 25, der er økologisk. De britiske økologer venter dog, at den nuværende fremgang varer ved og kalkulerer med en fremgang i 2006 på 45 pct.

Økologiske varer for 12 milliarder
De britiske økologer er optimistiske på kort sigt, men advarer samtidig imod følgerne af en ny  overproduktion. De mener, at markedet højst kan absorbere yderligere 60 mio. liter økologisk mælk over de næste to år. Det svarer til en omlægning på 75-100 bedrifter pr. år.

De britiske forbrugere købte sidste år økologiske varer for mere end 12 milliarder kroner, en fremgang på 11 procent i forhold til året før.

Storbritannien er Europas fjerdestørste marked for økologiske fødevarer efter Italien, Tyskland og Spanien.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: