Økologisk høstmarked i denne weekend

ØKOLOGI – Økologiske landbrug over hele landet inviterer i denne weekend til til åbent hus. 80 store og små økologiske brug holder økologisk høstmarked. Her kan du se dyrene, smage på maden og stille spørgsmål til de økologiske landmænd.

Kalø Økologisk Landbrugsskole på Djursland er et af de 80 øko-brug over hele landet, som inviterer til økologisk høstmarked i weekenden.

I denne weekend har du mulighed for at komme helt tæt på økologien, når 80 økologiske landmænd over hele landet åbner stalddørene og inviterer store som små på gårdbesøg.

- Danskerne har verdensrekorden i at købe økologi. Og i weekenden får alle mulighed for at komme helt tæt på det lokale, økologiske madlandskab og se, hvordan øko-maden bliver til, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Kalø fokuserer på egne råvarer
Kalø Økologisk Landbrugsskole på Djursland er et af de steder, der inviterer til høstmarked.

Skolen vil i år fokusere på sin egenproduktion, fortæller Nikolaj Houkjær, uddannelsesleder på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Derfor er der blandt andet mulighed for at nyde et måltid mad i skolens pop up-restaurant som serverer lammestuvning, økologisk gazpacho og pølser. Alle råvarerne er fra skolens eget landbrug.

Falder menuerne i gæsternes smag, har man oven i købet mulighed for at købe alle ingredienserne med hjem i form af lammekasser, pølser, grøntsager, friskbagt brød og andre lækkerier

Aktiviteter for børnene
- Vi vil gerne nå så mange mennesker som muligt med vores økologiske og bæredygtige budskab. Det gør vi naturligvis også ved at aktivere og underholde de bevidste forbrugeres børneflok, siger han.

Skolen har derfor sørget for, at der er rigeligt med sjove og publikumsattraktive aktiviteter så som rideture, fodring af skolens dyr, rundvisninger, børne øko-quiz med præmier, traktorkørsel og meget mere. Forældre og bedsteforældre kan nyde et økologisk måltid mad alt imens børnene hygger sig med hinanden på gården, siger Nikolaj Houkjær.

Skolen, der i år har helt usædvanligt mange elever på det globalt orienterede kursus Global Organic Farmer, producerer også sin egen økologiske rapsolie, som gæsterne får mulighed for at smage og købe med hjem.

Grise, køer og grønsager
Udover lam råder skolen over et større antal frilandsgrise i forskellige racer, jerseykvæg, en stor grønsagsproduktion og 68 hektar landbrugsjord.

Også andre steder er det muligt at følge øko-madens rejse hele vejen fra jord til bord. Lige fra de friske råvarer til det færdige økologiske måltid. En række gårde har lavet samarbejde med lokale kokke, som kommer og tilbereder retter, der bygger på gårdens egne råvarer.

Aktiviteter og åbningstider varierer fra gård til gård.

Sidste besøgte 63.000 børn og voksne et økologisk høstmarked.

Fint en gård nær dig

Her kan du finde de økologiske gårde, der inviterer til høstmarked.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: