Økologisk frugt fra Mozambique

MOZAMBIQUE – Åse Ditlefsens afrikanske frugtfabrik har netop leveret den første container til Danmark.

Den danske økologiske konsulent Åse Ditlefsen har etableret en fabrik, der opkøber, forarbejder og eksporterer certificeret økologisk frugt fra lokale bønder i det sydlige Mozambique. Foto: Gustav Bech

Dansk udviklingsbistand med fokus på økologi, landbrug og eksport kan være med til at skabe nye arbejdspladser og sætte gang i udviklingen blandt fattige bønder i Mozambique.

Det viser et projekt, som den danske økologiske landbrugskonsulent Ase Ditlefsen med støtte fra Danida har gennemført i samarbejde med ejeren af den økologiske chokoladefabrik Mølle Skovly, Lars Frederiksen.

Tilsammen har de skudt næsten 2,5 mio. kr. i en fælles pulje for at etablere en fabrik, der opkøber, forarbejder og eksporterer certificeret økologisk frugt fra lokale bønder i det sydlige Mozambique.

De to iværksættere har fået knap fem millioner kroner i støtte fra Danida.

- Uden Danidas hjælp kunne vi ikke have gjort det, fastslår Åse Ditlefsen, der har boet de sidste fire år i Mozambique for at opbygge og etablere fabrikken.

30 medarbejdere
Fabrikken beskæftiger i dag 30 medarbejdere og opkøber økologisk frugt fra 300 familier i området, der ligger kun få km fra kysten ud mod Det Indiske Ocean. Hver familie har typisk en-tre hektar og dyrker mango, citrus, kokos, bananer, appelsiner og andre tropefrugter.

I sidste uge var Åse Ditlefsen tilbage i Danmark på et kort gæstevisit for at fortælle om sin afrikanske fabrik på økologi-kongressen i Odense og for at tage imod den første container med 14 ton frossen frugtpulp, der lige er ankommet til Danmark.

- Vi har også planer om at lave smoothies, men lægger i første omgang ud med marmelade, fortæller Åse, der efter kongressen havde et par intensive arbejdsdage med testproduktion og prøvesmagning af forskellige typer marmelade.

Slutresultatet blev tre forskellige typer, som nu sendes på markedet. Helios skal forhandle to typer og Lars Frederiksen tager sig selv af den tredje.

Bureaukrati
Egentlig var det planen, at forarbejdningen skulle foregå i Mocambique, men da det ikke lykkedes at få den nødvendige tilladelse fra myndighederne til at importere økologisk sukker og det også viste sig umuligt at skaffe marmeladeglas måtte denne del af processen outsources til Danmark.

- Man skal væbne sig med tålmodighed, ellers kan man ikke holde det ud, siger Åse Ditlefsen, der har lært at vente i evigheder for at skaffe de rigtige materialer og reservedele og samtidig må slås mod et omfattende bureaukrati præget af korruption.

Bønderne afregnes kontant ved levering, men selv har Åse endnu ikke fået sin første løn.
- Vi skal sælge ti container årligt, før det hænger sammen. Så kan jeg også få løn, siger hun med et smil.

Det gør en forskel
Det, der driver hende, er lysten til at gøre en forskel og vise, at det kan lade sig gøre.

- Det gør en stor forskel for hele området. Bønderne lærer nye metoder, så det bliver muligt for dem at udvikle landbruget, opnå højere udbytter og større fødevaresikkerhed. Vi skaber nye arbejdspladser og viser, at det er muligt at afsætte produkterne, forklarer Åse Ditlefsen, der håber, at landmænd og medarbejdere en dag vil overtage fabrikken på andelsbasis.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: