Økologien får 120 millioner ekstra

ØKOLOGI -30 millioner kroner årligt frem mod 2018 skal styrke eksport og salg i Danmark. Der bliver også penge til udvikling og omstilling af storkøkkener.

Danmark eksportere blandt anddet økologisk bacon og andet svinekød til eksport. Her er det en pakke bacon i Storbritanniens største butikskæde Tesco. Foto: Gustav Bech

Regeringen har sammen med Enhedslisten og SF indgået aftale om udmøntning af de penge, der er afsat på Finansloven til økologi. Aftalen betyder, at der vil blive afsat 30 millioner kroner årligt til økologi i årene frem mod 2018.

- Jeg er meget glad for, at Enhedslisten og SF bakker op om regeringens høje ambitioner for økologien. Aftalen betyder, at vi nu får mulighed for at styrke og videreudvikle dansk økologi – herhjemme og på vores eksportmarkeder, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Pengene fordeles således frem mod 2018:

  • 34 mio. kr. til at styrke eksport af dansk økologi.
  • 55 mio. kr. til fremme af afsætning af økologiske produkter på det nationale marked – herunder økologisk omstilling af offentlige køkkener.
  • 27 mio. kr. til økologiudvikling samt omlægning- og fastholdelsesindsats.
  • 4 mio. kr. til udvikling af økologisk svineproduktion.

Økologien skal udvikles
Enhedslistens Per Clausen siger:

- Enhedslisten vil have mere gang i omlægningen til økologi. Vi vil have mere økologi, men det er ikke nok. Økologien skal også udvikles. Her har vi lagt særlig vægt på at få gang i udviklingen af økologisk svineproduktion og nye økologiske produktionsformer, der fokuserer på naturlighed, biodiversitet, miljø, klima og arbejdspladser.

SF’s Lisbeth Bech Poulsen siger:

- På et tidspunkt, hvor vi fejrer Ø-mærkets 25 års jubilæum er aftalen om økomillionerne et helt naturligt, men også flot skridt fremad. Både når det gælder omlægning af fødevareproduktion, dyrevelfærd og sundere fødevarer til danskerne. Det gælder både maden i offentlige køkkener og den forbruger der står ved køledisken.

Eksport steg 31 procent på et år
Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik steg den økologiske eksport med 31 procent på et år og nåede dermed op på rundt regnet halvanden milliard kroner.

Også omlægningen af offentlige køkkener til økologi en vigtig del af Fødevareministeriets økologi-indsats, fremhæver fødevareminister Dan Jørgensen.

I alt er omkring 600 offentlige køkkener omlagt til økologi især i daginstitutionerne. Og det er blandt andet den udvikling, regeringen sammen med Enhedslisten og SF gerne vil bygge videre på med de nye bevillinger på finansloven.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: