Økologi storhitter ved morgenbordet

ØKOLOGI – Økologiske mejeriprodukter tegner sig for 20 procent af det samlede salg hos Arla. Især på morgenbordet er øko-varerne populære.

Dagen begynder med økologiske produkter, og de økologiske produkter tegner sig nu for en femtedel af det samlede salg hos mejerigiganten Arla.

I Danmark er vi glade for økologi. Faktisk så glade, at Danmark er det land i verden, hvor forbrugerne hiver flest økologiske fødevarer ned i indkøbskurven. På bare ti år er økologi-salget i Danmark fordoblet, og i dag er 8,4 procent af alle fødevarer solgt i detailhandlen økologiske.

Mejerigiganten Arla er overbevist om, at denne udvikling vil fortsætte og har netop søsat en ambitiøs strategi om at øge omsætningen af økologiske produkter i Danmark med ikke mindre end 50 procent de næste tre år.

I dag tegner de økologiske mejeriprodukter sig 20 procent af det samlede salg. Særligt dagens første måltid er præget af økologi. Hele 40 procent det samlede salg af mejeriprodukter inden for yoghurtkategorien er nemlig økologiske produkter. Det dækker over produkter som A38, yoghurt og skyr.

Økologi er blevet en del af hverdagen
- Økologi er blevet en del af vores madkultur, siger Laurent Ponty, der er kategoridirektør for mælk og yoghurt i Danmark hos Arla.

- De senere år har vi set et stigende fokus på kvalitet, bæredygtighed og gode naturlige råvarer. For mejeriprodukter er det især om morgenen, at økologi har vundet indpas. Vi starter dagen ud med økologisk yoghurt eller skyr og økologisk mælk på havregrynene, i grøden og i kaffen.

- Morgenmaden er et godt sted at starte, hvis man vil have mere økologi ind i hverdagen. Den består som regel af nogle enkelte basisvarer, som vi spiser meget af, og som ikke koster en formue i den økologiske udgave. Eksempelvis havregryn, mælk og A38. Et godt råd til at få mere økologi på morgenbordet er ved at bage sit eget brød, der vinder både på smag og pris, tilføjer hun.

Morgenmadsvaner under forandring
Der er to klare madtendenser, der bliver mere og mere udbredt i Danmark. Det stigende forbrug af økologi er en af dem, mens sundhed i madlavningen er en anden. En nyere undersøgelse fra Karolines Køkken viser, at hver tredje dansker går mere op i sundhed end for tre år siden. Og det kan ses på morgenmadsbordet.

- Danskernes morgenmadsvaner er begyndt at forandre sig i takt med, at der er kommet øget fokus på sundhed. Før i tiden havde det hvide brød og sukkerholdige morgenmadsprodukter en fast plads på morgenbordet. Nu er vi i stedet begyndt at spise mere protein og flere fibre til morgenmad fra eksempelvis grovbrød og skyr. Samtidig er nye morgenmadsalternativer kommet til, som smoothies, overnight oats og chiagrød. Det er gode og sunde alternativer, når morgenmaden skal varieres, siger Laurent Ponty.

Fem gode råd til en sund start på dagen

  • Kommer du for sent ud af fjerene, bliver tiden mindre til at lave et sundt morgenmåltid. Stå op i god tid, så du når det hele eller forbered morgenmaden dagen før, eksempelvis ved at lave overnight oats.
  • Mange får ikke protein nok til morgenmaden, selvom det giver kroppen en tilfredsstillende mæthedsfornemmelse og sørger for en bedre fordøjelse. Mejeriprodukter og æg er en god kilde til protein.
  • Varier din morgenmad ved at veksle mellem forskellige mejeriprodukter, grød af fx havregryn og grovbrød. Varier også med forskellige slags topping på dit mejeriprodukt og grød som eksempelvis bær, nødder og frugt.
  • Det er en god ide at spise syrnede mælkeprodukter med probiotiske kulturer, da det hjælper med at holde din mave sund. Det får du eksempelvis gennem A38 og skyr. Top med mættende fibre i form af eksempelvis frugt, grønsager og kornprodukter.
  • Planlæg dine indkøb, så du sørger for at købe ind til hele ugen og undgå at stå op til et tomt køleskab.

Kilde: Arla

Fakta om salg af økologiske produkter

  • Salget af økologiske mejeriprodukter udgør 20 procent det samlede salg, ifølge tal fra Arla.
  • Hele 40 procent det samlede salg af mejeriprodukter inden for yoghurtkategorien er økologiske produkter. Det dækker over A38, skyr og yoghurt.
  • Økologiske produkter udgør 8,4 procent af det samlede salg af fødevarer i detailhandlen i Danmark. Det viser en ny international rapport fra det schweiziske forskningscenter for økologisk landbrug, FiBL.
  • En befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken viser, at danskerne går mere op i økologi og sundhed end tidligere. 34 pct. går mere op i at deres mad er sund end for tre år siden, men 31 pct. går mere op i at deres mad er økologisk end for tre år siden. Undersøgelsen er foretaget via Epinions Danmarkspanel i perioden 29. januar til 9. februar 2016 blandt 1.005 respondenter.

Kilde: Arla

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: