Økologer skal holde alt fjerkræ indendørs

ØKOLOGI – Økologiske fjerkræavlere skal overholde Fødevarestyrelsens krav om at holde alle høns og andet fjerkræ indendøre på grund af fugleinfluenza.

Økologer skal overholde Fødevarestyrelsens krav om at holde alle fjerkræ indendørs. Foto: Colourbox

Fødevarestyrelsen indfører med øjeblikkelig virkning krav om, at alt fjerkræ i Danmark skal holdes inde og ikke må lukkes ud i det fri.

Det er de seneste dages udvikling af den alvorlige fugleinfluenza, der får myndighederne til at skride ind, selv reglerne kræver, at økologiske høns og kyllinger har adgang til det fri.

Fødevarestyrelsen oplyser, at det får ikke konsekvenser for den økologiske status, selv om dyrene holdes inde i en begrænset periode. Der vil komme en ny udmelding, så snart de økologiske fjerkræ igen kan lukkes ud, meddeler styrelsen.

- Uanet om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen, forklarer souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

I vildænder og svaner
Fugleinfluenza er kommet ind over den danske grænse og er nu konstateret i danske vildænder og svaner. Derudover er 300.000 æg blevet destrueret af frygt for, at æggene kan være inficeret med fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen kræver, at udegående fjerkræ og andre fugle i fangeskab skal holdes indelukket eller under hegn og med fast tag.

Dog er strudsefugle, tamænder, gæs, gråænder, fasaner, agerhøns, stenhøns og rødhøns undtaget, hvis de fodres og vandes indendørs eller under fast tag. Det vil kunne sikre, at større vilde fugle ikke kan komme i kontakt med foder og vand, som er tiltænkt det pågældende fjerkræ eller andre fugle i fangeskab.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: