Obama lover at bekæmpe klimatrussel

KLIMA – USA vil ikke alene kæmpe imod de globale klimaforandringer. ‘Vi må gå i spidsen. Det er sådan, vi bevarer vores økonomiske vitalitet’.

USA må gå i spidsen for kampen mod klimaforandringer, siger Obama. (Foto fra YouTube)

Sådan lød det fra Barak Obama, da han foran tusindvis af mennesker holdt sin indsættelsestale foran kongressen i Washington.

- Vi vil reagere på truslen fra klimaforandringer, vel vidende at i modsat fald ville vi forråde vores børn og kommende generationer, sagde Obama.

Han lovede i talen at opprioritere  kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer, der truer med at forandre levevilkårene radikalt for kommende generationer.

EU’s klimakommissær Connie Hedegaard er begejstret for præsidentens løfter.

- Han gjorde det, og han gjorde det overbevisende. Store stærke ord om klimaet. Den amerikanske præsident kunne ikke have forpligtet sig stærkere til at levere nu, kommenterer Connie Hedegaard på twitter.

Ingen kan undgå de katastrofale følger
Obama sagde, at amerikanernes forpligtelser rækker videre end blot til dem selv, men omfatter hele menneskeheden.

- Vi vil reagere på truslen fra klimaforandringerne, vel vidende at i modsat fald ville vi forråde vores børn og de kommende generationer. Nogle kan stadig benægte de overvældende beviser fra videnskaben, men ingen kan undgå de katastrofale følger af rasende brande, lammende tørke og flere kraftige storme. Vejen mod bæredygtige energikilder vil blive lang og til tider vanskelig. Men USA kan ikke modsætte sig denne omstilling, vi skal gå i spidsen, sagde præsident Barack Obama.

Økonomisk vitalitet
Den teknologiske udvikling skal i stedet føre til nye job og skabe nye typer af virksomheder.

- Det er sådan, vi kan bevare vores økonomiske vitalitet og værne om vores nationalskat – vores skove og vandløb, vores landbrugsjord og snedækkede bjergtinder. Det er sådan, vi vil bevare vores planet, som er givet i vores varetægt af Gud, sagde Obama i sin tale, som har været ventet med spænding.

Obama har mødt megen kritik, fordi han under sin første præsidentperiode nedtonende klimaindsatsen og under hele kampagnen frem til præsidentvalget i november forholdt sig påfaldende tavs i spørgsmålet om klimaforandringer, som deler den amerikanske befolkning i to lejre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: