Obama er trods alt et lille plus

Barack Obama er et skridt i den rigtige retning, mener Kirk Lumpkin.

USA – USA’s nyvalgte præsident, Barack Obama, er et skridt i den rigtige retning forhold til Bush, mener Kirk Lumpkin fra Det Økologiske Center i Berkeley. Han tvivler dog på, at Obama kan skabe de nødvendige forandringer.

The Ecology Center er udganspunkt for en lang række lokale initiativer og aktiviteter og administrerer bl.a. byens affalds- og genbrugsordning med kildesorteret affald.

Mange sætter deres lid til at USAs nyvalgte præsident, Barack Obama, kan rette op på landets miljø- og klimapolitik og at et kursskifte samtidig vil kunne trække landbrugs- og fødevarepolitikken i samme retning.

Obama har under valgkampen sagt, at han er parat til at give de økologiske farmere en hjælpende hånd, og at han også gerne vil være med til at promovere et mindre centralistisk og mere regionalt baseret fødevaresystem.

Alligevel tvivler Kirk Lumpkin på, at præsidentskiftet vil få den helt store betydning for de amerikanske økologer.

- Selv om økologien er i fremgang her i Californien, ser det ikke alt for godt ud i det store perspektiv, og jeg tvivler på, at et politisk systemskifte vil kunne ændre ret meget, siger han.

Kirk Lumpkin arbejder som koordinator i Det Økologiske Center i Berkeley i Californien. Blandt hans opgaver er at arrangere maddemonstrationer, underholdning og andre special events på universitetsbyens tre farmers markets, som flere gange ugentlig tiltrækker tusindvis af kunder, der køber direkte af områdets landmænd.

Demokraterne knap så dårlige
Udfordringen er at handle før udviklingen for alvor løber løbsk, mener han.

- Obama som præsident er naturligvis et plus i forhold til George W. Bush, men han vil næppe kunne skabe de nødvendige forandringer, vi har brug for i dette land. Demokraterne er ikke gode. De er bare ikke helt så dårlige som republikanerne, lyder hans skudsmål af de to dominerende partier i amerikansk politik.

‘PEACE ON EARTH’, står der på et patchwork tæppe på væggen over Kirk Lumpkins hoved. Rundt i det åbne lokale arbejder en håndfuld medarbejdere koncentreret ved deres computere.

Det Økologiske Center er udganspunkt for en lang række lokale initiativer og aktiviteter og administrerer bl.a. byens affalds- og genbrugsordning med kildesorteret affald. Den næstvigtigste indtægtskilde kommer fra driften af byens tre farmers markets.

Man kan komme ind fra gaden og få gode råd om miljøvenlig livsstil, købe bøger og tidsskrifter eller hente pjecer.
Centeret blev etableret for snart fyrre år siden og udsprunget af 60erne spæde miljøbevægelse, der har sine rødder i denne del af Californien, The Bay Area, som omfatter Berkeley og nabobyen San Francisco.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: