En halv milliard i støtte til amerikansk økologi

ØKOLOGI – Flere penge til økologisk forskning, uddannelse, dataindsamling og delvis dækning af udgifterne i forbindelse med kontrol og certificering.

- Økologi bliver stadig anset for en niche på linje med væddeløbsheste, siger Kirk Lumpkin. Foto: Ulla Skovsbøl

Flere penge til økologisk forskning, uddannelse, dataindsamling og delvis dækning af udgifterne i forbindelse med kontrol og certificering.

Det er nogle af de vigtigste punkter, som de amerikanske økologer i år har fået støtte til.

Hvert femte år vedtager USAs politikere en ny såkaldt Farm Bill, en omfattende landbrugspakke, som udstikker de landbrugspolitiske retningslinjer og samtidig fordeler den milliardstore amerikanske landbrugsstøtte.

Dette års Farm Bill skulle egentlig have været vedtaget sidste år , men selv om præsident Bush nedlagde veto, blev loven endelig vedtaget i maj 2008.

Pakken indbringer økologerne over 100 mio. dollar, svarende til ca. 500 mio. kr. Det er næsten fire gange så meget som i den forrige støtteordning fra 2002.

Samtidig åbner den nye ordning mulighed for at økologerne i lighed med andre kan opnå tilskud under flere forskellige programmer end tidligere.

Ikke imponeret
Men selv om politikerne således har forhøjet støtten til økologerne, er Kirk Lumpkin fra Det Økologiske Center i Berkeley ikke imponeret.

- Økologi bliver stadig anset for en niche på linje med væddeløbsheste, siger han.

- Landbrugsstøtten er ikke ændret grundlæggende. Det er først og fremmest de store landbrug, der producerer sojabønner og hvede, der scorer størstedelen af tilskuddene.

- I stedet for at give støtte til bestemte produktioner, skulle man hellere lægge afgifter på brugen af pesticider, mener Lumpkin, der vil skrue ned for den klimabelastende import og eksport og i stedet ønsker en klar satsning på lokal og regional miljøvenlig fødevareproduktion.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: