Ny rekord for eksport af energiteknologi

ENERGI: Danske virksomheder, der producerer energiteknologi, eksporterede sidste år mere end nogensinde, viser ny opgørelse for 2014. Vores ambitiøse klimapolitik gør sit til, at danske virksomheder står meget stærkt, siger Rasmus Helveg Petersen.

Danske virksomheder, der producerer energiteknologi, eksporterede sidste år for 74 milliarder kroner. Det er en stigning på 10,7 procent i forhold til året før.

Danske virksomheder, der producerer energiteknologi, eksporterede sidste år mere end nogensinde tidligere. Tilsammen eksporterede de for 74,4 milliarder kroner. Det er en stigning på 10,7 procent i forhold til året før. Til sammenligning steg den samlede vareeksport med 0,6 procent.

Det viser en opgørelse over eksporten af energiteknologi i 2014, der er lavet af Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, DI Energi og Dansk Energi.

Det er ikke mindst eksporten af grøn energiteknologi, der er i vækst. Sidste år steg eksporten med 15,4 procent og er nu på 43,6 milliarder kroner. Eksporten af øvrig energiteknologi var sidste år på 30,9 milliarder kroner. Det er en stigning på 4,8 procent i forhold til året før.

- Danske virksomheder er førende på grøn energiteknologi, og hvert år stiger efterspørgslen efter grønne danske løsninger, siger klima-, energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

- Vores ambitiøse klimapolitik har bidraget til, at danske virksomheder står meget stærkt, og den position skal vi kæmpe for at bevare i fremtiden. Tallene her viser meget klart, at det er den rigtige vej at gå, understreger han.

Tredje år i træk med kraftig vækst
Eksporten af grøn energiteknologi har været i kraftig vækst tre år i træk, og den overgik allerede sidste år niveauet fra før finanskrisen i 2008. Eksporten af øvrig energiteknologi er endnu ikke nået helt op på niveauet fra før finanskrisen.

- Danske virksomheder har tilkæmpet sig en særlig position på det her marked. Der er tale om en imponerende vækst, som vil få selv kineserne til at blive misundelige. Men vi regner ikke med, at det stopper her. Vores ambition er, at eksporten af energiteknologi runder 100 milliarder kroner i 2020, siger branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

Stigende betydning for dansk økonomi
Eksporten af energiteknologi udgjorde i 2014 12 procent af Danmarks samlede vareeksport. Det er også rekord og viser, at produktionen af energiteknologi får større og større betydning for dansk økonomi, fremhæver direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

- Vi er en del af en energiindustri, som leverer et vægtigt bidrag til dansk økonomi. Ikke kun i form af en prisdygtig og stabil infrastruktur i topklasse, men også i form af jobs og eksport. Det kan vi være stolte af, men der er mere at hente. Grøn omstilling er en global udvikling, så potentialet er meget stort, hvis vi gør det rigtigt, siger han.

Tyskland er klart den største aftager af dansk energiteknologi. Herefter følger Storbritannien, Sverige og USA.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: