Ny rekord for atmosfærens indhold af CO2

KLIMA – Mængden af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren har i 2014 nået det højeste niveau nogensinde. Vi er på vej ind i ukendt territorium med en skræmmende hastighed, advarer topchefen for FN’s meteorologiske organisation.

FN´s generalsekretær til højre med blå kasket gik med i historiens hidtil største klimademonstration 21. september 2014 i New York. Foto: FN/ Mark Garten

- Hvert år rapporterer vi om en ny rekord for koncentrationen af drivhusgasser. Hvert år siger vi, at tiden er ved at løbe ud. Vi er nødt til at handle nu for at bremse udledningerne af drivhusgasser, hvis vi skal have en chance for at holde temperaturstigningen på et niveau, der kan styres.

Det var klar tale, da Michel Jarraud, generalsekretær for FN’s Word Meteorological Organization (WMO), præsenterede organisationens årlige status for atmosfærens indhold af CO2 og andre drivhusgasser.

Mængden af drivhusgasser i atmosfæren nåede endnu et nyt rekordniveau i 2014 og fortsatte dermed en ubarmhjertig stigning, som forstærker klimaændringerne og gør planeten endnu farligere og mere ugæstfri for kommende generationer, fremgår det af statusvurderingen fra FN’s meteorologiske eksperter.

- Det sker nu, og vi er på vej ind i ukendt territorium med en skræmmende hastighed, siger topchefen for FN’s meteorologiske organisation.

Passerede en vigtig grænse

- Det sker nu, og vi er på vej ind i ukendt territorium med en skræmmende hastighed, siger Michel Jarraud. Foto: CC BY flickr: WMO

Atmosfærens koncentration af CO2 passerede i foråret 2014 en symbolsk vigtige grænse på 400 ppm (parts per million, CO2-molekyler pr. mio. luftmolekyler). I foråret 2015 passeredes vi 400 ppm som global værdi.

- Vi vil snart komme til at leve med globale gennemsnits-niveauer over 400 ppm CO2 som en permanent realitet, forudser Michel Jarraud.

- Vi kan ikke se CO2. Det er en usynlig trussel, men en meget virkelig trussel. Det betyder højere globale temperaturer, mere ekstreme vejrfænomener som hedebølger og oversvømmelser, smeltende is, stigende vandstand i havene og højere surhedsgrader i verdenshavene. Det sker nu, og vi er på vej ind i ukendt territorium med en skræmmende hastighed, siger topchefen for FN’s meteorologiske organisation.

- CO2 forbliver i atmosfæren i hundreder af år og endnu længere i havet. Tidligere, nuværende og fremtidige udledninger  vil have en kummulativ virkning på både den globale opvarmning og havenes forsuring. De fysiske love er ikke til forhandling, understreger FN’s meteorologiske topchef.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: