Ny grøn fond skal finansiere økologiske landbrug

ØKOLOGI – Ny grøn fond skal finansiere opkøb af kriseramte landbrug, der kan omlægges til økologisk drift. Private skal kunne købe aktier i fonden.

Johannes er en af de unge økologiske landmænd, som en fond på Samsø har hjulpet i gang med Yduns Have på Samsø.

Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening er på vej med ny grøn fond, der skal lade borgerene opkøbe landbrug i krise og sikre økologisk produktion til gavn for natur, dyr og mennesker.

Pengene til den nye fond skal komme fra aktier, som interesserede borgere kan købe, og dermed blive medejere af de landbrug, fonden køber.

Der bliver tale om en selvstændig fond med sin egen bestyrelse, men Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening planlægger at hjælpe fonden i gang med en startkapital på 400.000 kroner.

Resten af penge skal kunne fra borgere, der gerne vil investere i økologi med et lille afkast, fremfor måske at have pengene stående i banken til en for tiden næsten fraværende rente.

Aktier til interesserede
Planen er at have jordbrugsfondens bestyrelse på plads inden nytår, så den kan komme i gang til foråret.

- For os som naturfredningsforening er det afgørende, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet osv., siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Målet at sælge aktier til interesserede danskere for omkring 35 millioner kroner Med den sum vil det være muligt at optage realkreditlån på omkring 65 millioner, så der i alt vil være omkring 100 millioner kroner at opkøbe landbrug for.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: