Ny aftale om solceller bremser omstilling

Trods enkelte fremskridt vil forliget om solceller ikke fremme Danmarks omstilling til vedvarende energi. Med aftalen sender politikerne et klart signal om, at klimapolitikken endelig ikke må blive for effektiv, lyder kritikken fra Det Økologisk Råd.

En ny aftale vil bremse omstillingen til vedvarende energi, mener Det Økologiske Råd

Den aftale, regeringen i dag har indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om den fremtidige støtte til solceller, indeholder enkelte fremskridt, men alt i alt vil den bremse omstillingen til vedvarende energiforsyning, mener Det Økologiske Råd.

Aftalen giver ekstra støtte til fælles solcelleanlæg i etageboliger, og det hilser Det Økologiske Råd velkomment. Imidlertid vil de færreste boligforeninger kunne få økonomi i investeringen, fordi opsætning af solceller på etageboliger typisk er vanskeligere og dyrere end på parcelhuse.

Forringelser for parcelhusejerne
- Det forbedrede tilskud til fællesanlæg kan ikke opveje forringelserne for parcelhusejerne, siger Martin Bøndergaard, energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd. Han forudser, at aftalen vil give en opbremsning i udbygningen med solceller.

- Med aftalen sender politikerne et klart signal om, at klimapolitikken endelig ikke må blive for effektiv. Hvis omstillingen på ét område går hurtigere end forventet, skal der bremses op på et andet område. Det går nu beklageligvis ud over udbygningen med vindkraft og fører til en forsinkelse af havvindmølleparker, siger han.

En anden finansiering havde været en løsning
Ifølge det Økologiske Råd kunne forsinkelsen være forhindret, hvis forligsparterne havde været villige til en anden finansiering af solcelleudbygningen. Man kunne f.eks. have øget elafgiften på liberale erhverv. Det ville ikke have forringet konkurrenceevnen, fordi el kun udgør en lille andel af omkostninger inden for eksempelvis detailhandlen og på kontorer.

Forliget ændrer årsafregningen til en timeafregning. Det vil sige, at man kun får glæde af nettomålerordningen, hvis man kan flytte sit strømforbrug til dagtimerne. Regeringen hævder, at det sker af hensyn til ”det smarte energisystem”, men virkningen vil være stik modsat – det tilskynder til ”Stupid Grid”, mener Det Økologiske Råd.

Kan ikke flytte elbrug til midt på dagen
- De fleste husstande har ikke mulighed for at flytte deres elforbrug til midt på dagen, når solen skinner. Derfor bliver resultatet af aftalen, at almindelige familier fremover kun har incitament til at investere i meget mindre anlæg på 1-2 kW eller til at spekulere i at lagre strømmen på batterier. Begge dele er uhensigtsmæssigt, siger Martin Bøndergaard.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: