Norge vil skære 30 procent af antibiotika-forbrug

ANTIBIOTIKA – Norge vil i løbet af de næste fem år reducere forbruget af antibiotika med 30 procent. Det foreslår regeringen i en ny national strategi, som blev præsentere i sidste uge. Planen skal begrænse antibiotika-resistens, der breder hastigt.

- Selv om vi er blandt de allerbedste i verden, vil vi ikke hvile på laurbærrene. Vi vil få forbruget af antibiotika længere ned, siger Sylvi Listhaug, der er landbrugs- og fødevareminister. Presefoto

Den norske regering anerkender i strategiplanen, at der er en tydelig sammenhæng mellem mennesker, dyr, fisk, sundhed og miljø i udviklingen af antibiotikaresistens.

Derfor er en række norske ministerier gået sammen i et tværfagligt samarbejde, der ikke blot skal bremse udviklingen af antibiotikaresistens, men også give mere præcis viden om, hvad der driver udviklingen og samtidig sikre, at Norge kan blive en drivende kraft i den internationale udvikling af nye antibiotika og vacciner.

Vil ikke hvile på laurbærrene
Norge er et af de lande i verden, der bruger mindst antibiotika i husdyrproduktionen, men regeringen satser på at kunne blive endnu bedre.

- Selv om vi er blandt de allerbedste i verden, vil vi ikke hvile på laurbærrene. Vi vil få forbruget af antibiotika længere ned, siger Sylvi Listhaug, der er landbrugs- og fødevareminister.

Mens det går den rigtige vej i landbruget kniber det med kæledyrene, som får rigelig med medicin. Fra 2005 til 2013 steg forbruget af antibiotika til kæledyr med 18 procent. Denne udvikling ønsker regeringen at vende.
Også her skal forbruget sænkes med 30 procent.

Det er bekymrende, at anvendelsen af de bredspektrede eller stærkere typer af antibiotika er øget mest. Kæledyr får de samme typer antibiotika som mennesker, så det er utroligt vigtigt, at vi får nedbragt forbruget, når vi ved, at resistente bakterier kan overføres mellem kæledyr og mennesker siger den norske landbrugsminister.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: