Natur- og landbrugskommission klar

Jørn Jespersen bliver formand for ny kommission, der skal vise vejen for en mangfoldig natur side om side med et landbrug, der sikrer både kvalitetsfødevarer og tusindvis af arbejdspladser.

Jørn Jespersen er udpeget som formand for regeringens natur- og landbrugskommission.

Regeringen sætter nu for alvor skub i arbejdet med den grønne omstilling af dansk landbrug og styrkelsen af den danske natur. Landbruget er i dag udfordret både økonomisk og strukturelt samtidig med, at naturen har behov for mere plads og større sammenhæng.

Regeringen ønsker derfor, at Natur- og landbrugskommissionen i løbet af et år skal komme med forslag til at løse de økonomiske og miljømæssige udfordringer, landbruget og naturen står overfor.

Tidligere medlem af Folketinget for SF

Valget som formand for kommissionen er faldet på Jørn Jespersen, der er direktør for Dansk Miljøteknologi og blandt andet har været formand for VK-regeringens Akvakulturudvalg. Han er tidligere medlem af Folketinget for SF.

Jørn Jespersen har den profil og personlige kapacitet som leder, der skal til for at håndtere opgaven. Valget er samtidig udtryk for, hvor vigtig den grønne omstilling er for regeringen, hedder det i en pressemeddelse fra fødevareministeren.

Langsigtede udviklingsmuligheder

- Landbrug, miljø og natur har fyldt en stor del af mit arbejdsliv, og jeg glæder mig til, at det kommer til at fylde endnu mere det kommende års tid. Jeg ser frem til en stor og spændende opgave med at skabe nye og langsigtede udviklingsmuligheder for dansk landbrug og en rigere og mere varieret natur, siger Jørn Jespersen.

Miljøminister Ida Auken vil have vendt tilbagegangen for naturen.

Auken: Vi har brug for en ny begyndelse

- Vi har brug for en ny begyndelse, der løser op for den årelange konflikt mellem landbrug og natur. Kommissionen skal svare på to vigtige spørgsmål: Hvad skal dansk landbrug leve af i fremtiden? Og hvordan får vi mere natur i Danmark?, siger miljøminister Ida Auken.

Natur- og landbrugskommissionen skal blandt andet komme med bud på initiativer i et trængt landbrugserhverv. Danmark er stadig en af verdens største fødevareeksporterer, og den position skal der holdes fast i, mener fødevareminister Mette Gjerskov.

- Regeringen ønsker ikke kun en grøn omstilling af landbruget, fordi vi vil passe på sommerfuglene og frøerne. Det vil vi også. Men vi tror samtidigt på, at bæredygtighed er fremtiden for dansk landbrug. Og kommissionen skal hjælpe os med at realisere den vision i Danmark. Kommissionen skal se på, hvordan dansk landbrug igen kan komme til at tjene penge og fastholde arbejdspladser ved at producere kvalitetsfødevarer uden at skade naturen. Det vil både danskerne, naturen og landbruget vinde på, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Kommissionens arbejde

Kommissionens første opgave består i at udarbejde en samlet status over landbrugets økonomiske situation og tilstanden for den danske natur, vandmiljøet og klimaet. Herefter skal kommissionen arbejde på egentlige anbefalinger, som skal præsenteres for regeringen i første halvdel af 2013. Kommissionen skal komme med konkrete forslag til, hvordan dansk landbrug og natur kan udvikles bæredygtigt både på kort og lang sigt.

Bred inddragelse i arbejdet

Regeringen lægger vægt på, at kommissionen sikrer en åben og inddragende proces, hvor de relevante interesseorganisationer løbende blive inddraget. Når kommissionens statusredegørelse ligger klar til sommer, vil der blive inviteret til konference/rundbordssamtaler, sådan at offentligheden inddrages.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: