Monsanto slæbte Schmeiser i retten

GMO – Percy Schmeiser er 78 år og har været landmand hele sit liv. Han er tredje generation på den 700 hektar store slægtsgård i Bruno i det vestlige Canada.

Percy Schmeiser modtog i 2007 den alternative nobelpris for at udvise mod i kampen for biodiversitet og bønders rettigeheder.

Her har han dyrket raps, hvede, ærter og havre til fremavl og var så småt begyndt at se frem til sit otium, da en kraftig efterårsstorm i 1996 med et ændrede hans og hustruen Louises liv.

Stormen blæste Monsantos gensplejsede frø ind på Schmeisers mark. Selv om Schmeiser var uden skyld endte sagen i retten, hvor Schmeiser blev anklaget for krænkelse af Monsantos patentrettigheder. Efter flere års juridisk tovtrækkeri, trusler og chikaner faldt dommen ud til Monsantos fordel.

Truet på livet
Retssagerne har kostet landmanden flere hundrede tusinde dollars, og Schmeiser og hans kone har været udsat for de groveste chikaner, anonyme telefonopkald, fysisk overvågning og er blevet direkte truet på livet.

Af sikkerhedshensyn kørte Schmeiser flere år rundt med et gevær i bilen for at kunne forsvare sig, hvis det blev nødvendigt.

En repræsentant for Monsanto sagde ifølge Shmeiser: ‘Man kan ikke sætte sig op imod Monsanto. Vi vil komme efter jer.’

I 2008 vandt Schmeisser den seneste erstatningssag, som han anlagde i 2005, da hans marker atter var blevet forurenet med Monsantos frø.

Denne gang indvilgede verdens største frøkoncern endelig i at betale oprydningsomkostningerne.

Percy Schmeiser og hans kone modtog i 2007 den alternativ nobelpris for deres mod i kampen for biodiversitet og bønders rettigheder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: