Milliarder at hente til klimavenlige sygehuse

KLIMA – Regeringen vil gøre det lettere for regionerne at bygge klimavenlige sygehuse. Med en låneadgang på én milliard kroner kan regionerne bygge klimavenligt og reducere op til 50 procent af byggeriets basisenergiforbrug.

De nye hospitaler skal være klimavenlige. På illustrationen ses Det Nye Universitetshospital i Skejby ved Aarhus. (Illustration: DNU i Skejby)

Regeringen har afsat en lånepulje på én milliard kroner, som regionerne kan søge, hvis de vil bygge energibesparende og moderne sygehuse, oplyser Energistyrelsen.

Når regionerne bygger i bygningsklasse 2020, skal de leve op til bestemte energibesparende byggekrav.

Til gengæld har regionerne mulighed for at reducere helt op til 50 pct. af energibehovet i bygningerne i forhold til nuværende standardkrav til nybyggeri og opnå store energibesparelser på apparater i sygehusene. En besparelse, der kommer både miljøet og de regionale pengekasser til gode.

Medfinansiering
De nye sygehuse bygges i forvejen med medfinansiering fra den statslige kvalitetsfond og skal etableres inden for en fast økonomisk totalramme.

Den nye låneadgang øger rammen for sygehusbyggerierne med ca. én milliard kroner. Dermed øges totalrammen for de kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier til 45,2 milliarder kroner.

Den supplerende låneadgang giver også regionerne mulighed for yderlige investeringer til at forbedre sygehusenes forbrug af energi. Pengene kan f.eks. gå til scannere, elevatorer og andre former for procesenergi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: