Mere gødning gør drikkevandet dyrene

GYLLEGATE – Regeringens nye landbrugspakke kommer til at koste landets vandforbrugere dyrt. Det skriver Aarhus kommune i et høringssvar, der i dag blev sendt til NaturErhvervstyrelsen.

Tidligere miljøminister Ida Auken vil hive ministeren i endnu et samråd, inden VKO og LA stemmer noget som helst igennem.

- Landbrugspakken giver landmændene ret til at forurene mere, og hvis denne forurening truer vores drikkevand, så skal vandforbrugerne betale landmændene erstatning for at forurene mindre. Og det kommer til at koste landets vandforbrugere et milliardbeløb.

Sådan siger Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S) til DR Nyheder.

Landmændene kan kræve erstatning, fordi udbyttet på markerne bliver mindre, når de skal reducere gødningsmængden, og Aarhus Kommune har beregnet, at det i værste faldt kan komme til at koste vandforbrugerne i Aarhus Kommune op til 95 millioner kroner, fordi drikkevandet skal overholde nitratdirektivet og de gældende grænseværdier for nitrat, skriver DR.

Dybt urimeligt
Regeringens landbrugspakke ophæver en lang række restriktioner og giver landmændene fri adgang til at sprede langt mere gødning på markerne allerede fra dette forår.

Landet deles op i robuste, mindre robuste og sårbare områder, og Aarhus kommune ligger i et robust område.

Tidligere miljøminister Ida Auken skriver på facebook, at hun nu vil hive miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i endnu et samråd for at få en forklaring.

- Hvordan kan noget borgerligt parti mene, at det er i orden at lade borgerne betale for landbrugets forurening? Nogle få landmænd for en gevinst ved at gøde mere, men vi andre skal betale en milliardregning for at undgå forurening i vores drikkevand. Det er dybt urimeligt og derfor må ministeren i endnu et samråd, inden VKO og LA stemmer noget som helst igennem, erklærer Ida Auken.

Regeringen sender regning videre
- Regeringen har glemt at fortælle, at der bliver en regning at betale, når landmændene får ret til at gøde mere. Det er simpelthen en slags ekstraskat, som vandforbrugerne skal betale landmændene for at lade være med at gøde, siger Kristian Würtz til DR Nyheder.

Der står intet om erstatningerne i selve landbrugspakken, men dybt inde i den 26-sider lange tilhørende miljørapport kan man ifølge læse følgende:

Planen vil kunne medføre øgede omkostninger for kommuner og vandforbrugere. Stigningen i vandprisen som følge af en udfasning af de reducerede gødningsnormer kan ikke fastsættes præcist.

Aarhus kommune har i samarbejde med nogle af landets ypperste eksperter i nitratnedsivning, rådgivningsfirmaet Conterra, regnet ud, at kommunens vandforbrugere for at beskytte sit drikkevand i bedste fald skal betale landmændene 27,5 millioner kroner for at lade være med at gøde så meget, som landbrugspakken giver dem lov til.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: