Massakre på elefanter i Kenya

Bevæbnede enheder har indledt jagten på krybskytter i Kenya, som har massakreret en flok på 11 elefanter. Det er den hidtil største massenedskydning.

Elefanternes stødtænder er i høj kurs på det sorte marked i Asien. (Foto: Ulla Skovsbøl)

En halv snes krybskytter har i Kenya begået den værste massakre på elefanter nogensinde. På en gang dræbte de en hel flok på 11 elefanter for at få fat i de værdifulde stødtænder, som de tog med sig, skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer en talsmand for Kenya Wildlife Service.

De eftertragtede stødtænder kan indbringe store summer på det sorte marked i Asien.

Det er første gang, at myndighederne har registreret en så omfattende nedskydning af elefanter i noget afrikansk land på en gang.

Stor efterspørgsel i Asien
Masakren viser ifølge Kenya Wildlife Service, at der igen er ved at komme skred i den asiatiske efterspørgsel efter elfenben, der anvendes til både smykker og medicin.

- Det viser, hvor langt disse kriminelle karteller er klar til at gå for at få fat på elfenben. Det er virkelig tragisk, siger Paul Udo, der er talsmand for Kenyas Wildlife Service.

Forbudt i 1989
Jagten på elefanter i Kenya faldt brat efter 1989, da regeringen forbød handel med elfenben. Men i de senere år har krybskytteriet igen grebet om sig.

Efterspørgslen efter elfenben vokser hurtigt i Asien. Det sker i takt med den stigende kinesiske indflydelse og investeringer i Afrika, som har åbnet dørene for den illegale handel med elfenben og horn fra næsehorn, som også er i farezonen.

Politijagt på krybskytterne
Myndighederne i Kenya siger, at bevæbnede enheder nu jagter krybskytterne. Det sker blandt andet med hunde og også fra luften.

I maj sidste år blev 359 stødtænder med en samlet vægt på 1,6 ton beslaglagt i Sri Lanka. Stødtænderne var afsendt fra  havnen i Mombassa i Kenya.

I oktober sidste år fandt politiet ligeledes 214 stødtænder til en værdi af 1.3 millioner dollar i Kenyas naboland Tanzania. Stødtænderne, der var skjult i gødningssække og i en kiste, var smuglet ud af Kenya og skulle videre med skib til Asien, skriver Reuters.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: